Na hlavný obsah

Izrael plánuje spustiť ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy o tri týždne

Desiateho marca sa začína moslimský pôstny mesiac ramadán.

Izrael plánuje spustiť ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy o tri týždne
Kolóna izraelských vojenských vozidiel sa pohybuje neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Izrael spustí svoju ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy zhruba o tri týždne, ak hnutie Hamas do začiatku moslimského mesiaca ramadán neprepustí zvyšných rukojemníkov. Uviedol to člen izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc, informovala v pondelok (19. 2.) agentúra AFP.

„Svet musí vedieť a lídri Hamasu musia vedieť – ak do ramadánu nebudú naši rukojemníci doma, boje budú pokračovať všade, a to aj v oblasti Rafahu,“ povedal Ganc v nedeľu (18. 2.) na konferencii amerických židovských lídrov v Jeruzaleme. Ramadán, moslimský pôstny mesiac, sa podľa očakávaní začne 10. marca.

Izraelská vláda dosiaľ nekonkretizovala termín svojej plánovanej ofenzívu v Rafahu, kam sa uchýlila väčšina z 1,7 milióna obyvateľov Pásma Gazy, ktorých boje vyhnali z domovov.

Zahraničné vlády a humanitárne organizácie v obave z veľkého počtu obetí vyzývajú Izrael, aby takúto ofenzívu nezačínal. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že vojna proti Hamasu sa nemôže skončiť bez zásahu v Rafahu, poslednom väčšom meste v Gaze, do ktorého ešte pozemné jednotky počas vyše štvormesačného konfliktu nevpadli.

Netanjahu chce úplné víťazstvo

Netanjahu na rovnakej nedeľňajšej konferencii zopakoval prísľub „dokončiť túto úlohu a dosiahnuť úplné víťazstvo“ nad Hamasom bez ohľadu na to, či dôjde k dohode o rukojemníkov.

Ganc dodal, že ofenzíva by prebiehala koordinovane. Izrael by o jej postupe informoval Američanov a Egypťanov, aby uľahčil evakuáciu a „čo najviac minimalizoval civilné obete“.

Kam v izolovanom Pásme Gazy sa však civilisti môžu bezpečne evakuovať, nie je jasné, konštatuje AFP.

Vyjadrenia prišli po týždňoch rozhovorov o prímerí, ktoré nepriniesli dohodu. Kľúčový sprostredkovateľ Katar cez víkend pripustil, že vyhliadky na ňu slabnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet