Na hlavný obsah

Izraelský premiér nariadil armáde, aby pripravila plány na evakuáciu Rafahu pred pozemnou inváziou

Do mesta Rafah sa uchýlilo mnoho civilistov zo severu Pásma Gazy.

Izraelský premiér nariadil armáde, aby pripravila plány na evakuáciu Rafahu pred pozemnou inváziou
Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom útoku v Rafahu v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nariadil armáde, aby pripravila plány na evakuáciu Rafahu pred očakávanou pozemnou inváziou, píše agentúra AP.

Mesto Rafah sa nachádza na samom juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom a pred bojmi na severe sa tam uchýlilo mnoho civilistov.

Izrael tvrdí, že Rafah je poslednou zvyšnou baštou islamistického hnutia Hamas a že do mesta musí vyslať vojakov, aby dosiahol svoj vojnový cieľ, teda zničenie Hamasu. V Rafahu sa tiesní odhadom 1,5 milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli z iných častí Pásma Gazy.

Netanjahu v piatok (9. 2.) vyhlásil, že je potrebné v Rafahu vykonať „masívnu operáciu“. Dodal, že izraelských činiteľov vyzval na vypracovanie „dvojakého plánu“, ktorý bude zahŕňať evakuáciu civilistov a vojenskú operáciu s cieľom zničiť zvyšné jednotky Hamasu.

Vojnu v Pásme Gazy, v ktorom žije na 2,3 milióna Palestínčanov, Izrael vedie v reakcii na cezhraničný teroristický útok Hamasu a ďalších ozbrojencov z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom v Izraeli zomrelo na 1 200 ľudí a ďalších asi 250 bolo unesených.

V Pásme Gazy odvtedy podľa tamojších úradov ovládaných Hamasom zahynulo takmer 28-tisíc ľudí a drvivá väčšina obyvateľov musela opustiť domovy, viac ako polovica z nich sa teraz ukrýva práve v Rafahu.

OSN varuje

Izrael kvôli očakávanej invázii do Rafahu čelí silnejúcej kritike. Generálny tajomník OSN António Guterres varoval, že rozšírenie izraelskej ofenzívy do Rafahu by malo nepredstaviteľné regionálne dôsledky, zatiaľ čo hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vyhlásil, že vojenská operácia v Rafahu v tejto chvíli „nie je niečo, čo by sme podporili“.

Veľké obavy strán možnej ofenzívy v Rafahu počas návštevy Izraela tento týždeň vyjadril tiež šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Izraelská armáda v noci na piatok bez ohľadu na varovanie Bidenovej administratívy ciele v Rafahu bombardovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet