Na hlavný obsah

Kim Čong-un plánuje posilniť vojenské námorníctvo. Tvrdí, že ide o prípravu na vojnu

KĽDR vypálila na západnom pobreží niekoľko striel.

Kim Čong-un plánuje posilniť vojenské námorníctvo. Tvrdí, že ide o prípravu na vojnu
Kim Čong-un (uprostred) si obhliada výstavbu nových vojenských lodí. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un pri návšteve lodeníc v prístavnom meste Nampcho vyzval na posilnenie vojenského námorníctva. Podľa neho je to kľúčová úloha v príprave na vojnu. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

V piatok (2 2.) ráno potom Južná Kórea informovala, že podľa jej armády KĽDR vypálila na západnom pobreží niekoľko striel s plochou dráhou letu.

„Posilniť námorné sily je teraz najdôležitejšia úloha pre hodnovernú obranu námornej suverenity krajiny a pre intenzívnejšie prípravy na vojnu,“ uviedol Kim podľa štátnej agentúry KCNA. Severokórejský vodca navštívil prístavné mesto Nampcho, aby podľa štátnej tlače skontroloval stavbu nových vojnových lodí.

Juhokórejská armáda oznámila, že zaznamenala „niekoľko neidentifikovaných striel s plochou dráhou letu“ na západnom pobreží Severnej Kórey. Údaje armáda ďalej analyzuje.

Dôvera Juhokórejčanov v ich vládu

Juhokórejskí analytici upozorňujú, že doteraz pre stavbu vojenských plavidiel slúžili predovšetkým lodenice v prístave Sinpcho. Podľa hovorkyne juhokórejského ministerstva pre zjednotenie sa Kim snaží otriasť dôveru Juhokórejčanov v ich vládu opakovanými vojenskými vyhrážkami.

Agentúra AFP pripomína, že v minulom roku KĽDR oznámila, že jej námorníctvo dostalo do výbavy prvú ponorku s jadrovým pohonom. Juhokórejskí odborníci však majú pochybnosti, či je plavidlo naozaj v aktívnej službe.

Dôraz, ktorý kladie Severná Kórea na ponorky, ukazuje aj nedeľňajší raketový test, o ktorom KĽDR tvrdí, že odpálila strely s plochou dráhou letu práve z ponorky.

KĽDR v minulom aj tomto roku vykonala množstvo raketových testov, čím však porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet