Na hlavný obsah

Rusko oslovilo KĽDR s nákupným zoznamom: Kým Pchjongjang zásobí Moskvu muníciou, Kyjevu strelivo dochádza

Najväčšie obavy vzbudzujú severokórejské balistické rakety.

Rusko oslovilo KĽDR s nákupným zoznamom: Kým Pchjongjang zásobí Moskvu muníciou, Kyjevu strelivo dochádza
Na kombosnímke sú zľava ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Americký Pentagón najnovšie rieši nákupný zoznam KĽDR a Ruska. Znepokojujú ho dodávky balistických rakiet Moskve, ktorá ich už nasadila na Ukrajine. Deje sa tak v čase, keď americká pomoc Kyjevu pre nečinnosť kongresu zastala a Ukrajinci začínajú pociťovať nedostatok munície. Moskva sa usiluje preťažiť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Rusko sa na Kim Čong-una obrátilo s dlhým nákupným zoznamom, ktorý obsahoval milióny delostreleckých nábojov a najnovšie balistické rakety.  Podľa New York Times spomínaná munícia dorazila na frontové línie v čase, keď je Ukrajina zraniteľná.

To znepokojuje amerických a aj európskych predstaviteľov. Aj napriek tomu, že mnohé severokórejské delostrelecké náboje sú poruchové, ich množstvo je rozhodujúce. Ukrajinci totiž musia muníciou šetriť. Európa svoje záväzky nikdy nesplnila a dodala Kyjevu iba 300-tisíc delostreleckých nábojov.

Najväčšie obavy však vzbudzujú severokórejské balistické rakety, ktoré zasiahli ukrajinské mestá. Rusko ich zatiaľ dostalo iba menej ako 50, ale ďalšie môžu nasledovať. Organizácia Conflict Armament research, ktorá analyzuje zbrane nasadené na Ukrajine, tvrdí na základe fragmentov, že ide o severokórejské rakety moderného dizajnu.

Podľa New York Times sú tak presné, ako ruské rakety, a môžu zásadne ovplyvniť prebiehajúci konflikt. Najmä, keď americký kongres ďalšiu pomoc Ukrajine nepodporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet