Na hlavný obsah

Napätie na Kórejskom polostrove je najväčšie za niekoľko rokov a ďalej rastie. Kim Čong-un stupňuje rétoriku

Rastú aj obavy zo spolupráce KĽDR s Ruskom v zbrojárstve.

Napätie na Kórejskom polostrove je najväčšie za niekoľko rokov a ďalej rastie. Kim Čong-un stupňuje rétoriku
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Napätie na Kórejskom polostrove je v súčasnosti najväčšie za niekoľko rokov. Severokórejský vodca Kim Čong-un vystupňoval testy severokórejských zbraní, zatiaľ čo Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko zintenzívnili spoločné vojenské manévre.

Narastajú aj obavy zo spolupráce v oblasti zbrojenia medzi KĽDR a Ruskom. Podľa Západu mu Severná Kórea dodáva zbrane pre jeho vojnu proti Ukrajine.

Začiatkom tohto roka KĽDR opakovane vystrelila delostrelecké granáty na oblasť severne od ostrova Jon-pchjong v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou. Tá v reakcii na severokórejskú delostreleckú paľbu usporiadala vlastné strelecké cvičenia na mori.

Kim následne označil Južnú Kóreu za štát „najviac nepriateľský“ voči jeho krajine a dodal, že zhoršujúce sa medzikórejské vzťahy považuje za „novú fázu zmien“ a „nevyhnutnú realitu“.

Vyzval tiež na posilnenie vojenských kapacít KĽDR v záujme vlastnej obrany a jadrového odstrašenia. Severná Kórea následne zrušila vládne úrady zodpovedné za vzťahy s Južnou Kóreou vrátane otázok zjednotenia a medzikórejského cestovného ruchu.

Okrem toho vodca KĽDR Kim vyzval parlament krajiny, aby prijal zmenu ústavy, ktorá by označila Južnú Kóreu za prísne samostatnú krajinu a nepriateľa číslo jeden.

V prejave k severokórejským zákonodarcom Kim tiež povedal, že už nie je možné, aby sa KĽDR usilovala o zmierenie a mierové zjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie komunikácie medzi oboma Kóreami.

Skúška podmorského systému jadrových zbraní

Severná Kórea v piatok (19. 1.) oznámila, že vykonala skúšku svojho podmorského „systému jadrových zbraní“ v reakcii na nedávne spoločné námorné manévre Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórei, ktoré zahŕňali použitie americkej lietadlovej lode na jadrový pohon. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia severokórejského ministerstva obrany, ktoré citovala štátna agentúra KCNA, cvičenia „vážne ohrozovali bezpečnosť“ KĽDR, preto Pchjongjang v reakcii na ne „uskutočnil dôležitú skúšku svojho vyvíjaného podvodného jadrového zbraňového systému Haeil-5-23“ v Japonskom mori.

Podľa agentúry Reuters ide o podvodné útočné drony schopné jadrového útoku. Z vyhlásenia severokórejskej agentúry však nebolo bezprostredne jasné, kedy skúška tohto systému prebehla.

„Protiraketové postavenie armády KĽDR pod vodou sa ďalej zdokonaľuje. Jej rôzne námorné a podvodné reakčné akcie budú naďalej odrádzať nepriateľské vojenské manévre námorných síl USA a ich spojencov,“ citovala KCNA nemenovaného hovorcu severokórejského rezortu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet