Na hlavný obsah

Matku Navaľného nepustili do márnice, kde sa zrejme nachádza jeho telo

Príčina smrti ruského opozičného predstaviteľa ďalej vyšetrujú.

Matku Navaľného nepustili do márnice, kde sa zrejme nachádza jeho telo
Ilustračná snímka - ľudia sa zhromaždili pred ruským veľvyslanectvom vo Varšave na protest proti úmrtiu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Matku Alexeja Navaľného a jeho advokátov v pondelok (19. 2.) nepustili do márnice v Salecharde na severe Ruska, kde je zrejme telo tohto opozičného predstaviteľa. Podľa serveru Meduza to uviedla Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Ruské úrady okrem toho podľa hovorkyne matke aj právnym zástupcom oznámili, že príčina smrti Navaľného sa ďalej vyšetruje.

„Skoro ráno Alexejova matka a advokáti prišli k márnici. Dovnútra ich nepúšťajú. Jedného z advokátov doslova vystrčili. Na otázku, či tam je Alexejovo telo, pracovníci neodpovedajú,“ uviedla Jarmyšová na sieti X.

Vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne, okrem toho Navaľného blízkym oznámil, že vyšetrovanie okolností jeho smrti predĺžili. „Ako dlho to ešte bude trvať, nie je známe. Príčina smrti je rovnako ako predtým ‚nezistená‘. Klamú, naťahujú čas a ani to neskrývajú, „napísala Jarmyšová.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. V piatok (16. 2.) väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navaľného úmrtie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet