Na hlavný obsah

Príčinu Navaľného smrti zatiaľ nestanovili, jeho telo rodine nevydajú, kým neskončí vyšetrovanie

Líder ruskej opozície zomrel v trestaneckej kolónii.

Príčinu Navaľného smrti zatiaľ nestanovili, jeho telo rodine nevydajú, kým neskončí vyšetrovanie
Ľudia protestujú pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne proti úmrtiu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Príčina smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného nie je známa a dosiaľ nebola ani stanovená.

Jednému z Navaľného právnikov to oznámil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) s tým, že v súvislosti s úmrtím prebieha „opakované histologické vyšetrenie“, ktorého výsledky budú známe na budúci týždeň.

Na sociálnej sieti X o tom informuje Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Informovala o tom agentúra AFP.

Príbuzným nechcú vydať Navaľného telo

Výbor zároveň povedal, že telo Navaľného jeho príbuzným nevydajú, kým sa neskončí vyšetrovanie, respektíve procesná previerka úmrtia. Jarmyšová však tvrdí, že právnikom krátko pred touto informáciou tvrdili, že vyšetrovanie už sa skončilo a že sa v súvislosti so smrťou nepreukázal nijaký trestný čin.

Jarmyšová úrady obvinila z „klamstiev“ za účelom toho, aby sa vyhli vydaniu tela Navaľného rodine.

Na platforme YouTube zverejnila predtým v sobotu (17. 2.) video, v ktorom informovala, že Navaľného matka Ľudmila pricestovala do trestaneckej kolónie IK-3 v sprievode jeho právnika.

Tam čakali dve hodiny, kým im zamestnanec kolónie oznámil, že telo Navaľného previezli predstavitelia Sledkomu do mesta Salechard v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kde urobia jeho obhliadku.

Salechard je od trestaneckej kolónie vzdialený okolo 50 kilometrov. Agentúra Reuters kontaktovala pracovníka tamojšej márnice, ktorý však uviedol, že Navaľného telo tam nie je.
Rodina zosnulého politika žiada o jeho okamžité vydanie. Navaľného tím úrady obvinil, že odmietaním vydať jeho telo sa len snažia „zahladiť stopy“ po vražde.

„Je zrejmé, že vrahovia chcú zahladiť stopy, a preto nevydávajú Alexejovo telo a ukrývajú ho dokonca aj pred jeho matkou,“ uviedli v príspevku na platforme Telegram.

Prišlo mu nevoľno a stratil vedomie

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok (16. 2.) ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie.

Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa ho vraj pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neúspešne.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu Vladimira Putina, pričom sa mu podarilo vyburcovať rozsiahle protesty, a to aj napriek prísnym ruským zákonom cieleným proti demonštráciám.

Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet