Na hlavný obsah

Merčiak: Keď prišiel Calzona na Slovensko, o pôsobení v Neapole nesníval ani v najtajnejších snoch

Ak tam uspeje, Slovensko bude musieť hľadať nového trénera.

Merčiak: Keď prišiel Calzona na Slovensko, o pôsobení v Neapole nesníval ani v najtajnejších snoch
Foto: TASR - Jaroslav Novák, TASR/AP, koláž: RTVS

Pre Francesca Calzonu už nie je prioritou len slovenská futbalová reprezentácia. Jeho meno figuruje v kolónke hlavný tréner aj pri mužstve SSC Neapol, s ktorým sa dohodol na spolupráci do konca prebiehajúceho ročníka.

Podľa dlhoročného športového komentátora RTVS Marcela Merčiaka je pôsobenie trénera národného tímu na lavičke talianskeho majstra veľkou prestížou. Vyhlásil to v diskusnej relácii Šport :24 na spravodajskom okruhu RTVS.

„Musíme si dať ruku na srdce. Keby Francesco za sebou nemal minulosť v realizačných tímoch Neapola ako asistent, Aurelio De Laurentiis by asi nerozmýšľal nad menom Calzona len preto, že dostal Slovensko na ME 2024. Na začiatku angažmánu na Slovensku v auguste 2022 si to nepredstavoval ani v najtajnejších snoch,“ myslí si Merčiak.

Dlhoročná komentátorská stálica Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ) vyčíta, že o predĺžení spolupráce s talianskym odborníkom informoval až vo chvíli, keď sa už Calzonovo meno začalo spájať s Neapolom.

Taktiež upozorňuje, že Calzona neposlal prostredníctvom komunikačných kanálov SFZ žiaden odkaz, ktorým by fanúšikov ubezpečil, že je stále so slovenským tímom a bude ho viesť aj naďalej.

Sedieť na dvoch stoličkách bude len krátko

Calzona by mal na lavičke talianskeho úradujúceho majstra zotrvať do posledného oficiálneho zápasu sezóny. Následne by sa mal presunúť k reprezentácii, s ktorou sa bude pripravovať na kontinentálny šampionát v Nemecku.

„Akonáhle bude Francesco Calzona počas najbližších desiatich týždňov úspešný, budeme musieť hľadať nového reprezentačného trénera po európskom šampionáte,“ varuje.

V histórii slovenskej futbalovej reprezentácie sa situácia, keď reprezentačný tréner pôsobí aj na klubovej úrovni, nestala prvýkrát. Jozef Adamec viedol popri národnom tíme Spartak Trnava a Vladimír Weiss st. pôsobil na lavičke ŠK Slovan Bratislava.

„Boli to len krátkodobé skúsenosti, rovnako ako bude aj táto. Situácia je iná preto, lebo tréner je cudzinec a pôsobí na dennodennej báze vo svojej rodnej krajine, ktorá je futbalovou veľmocou. Taliani sú predsa úradujúci majstri Európy,“ ozrejmil Merčiak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport