Na hlavný obsah

Moderátor poľskej štátnej televízie sa ospravedlnil za homofóbnu propagandu. Aktivista to považuje za nový začiatok

Moderátor sa ospravedlnil počas rozhovoru s aktivistami.

Moderátor poľskej štátnej televízie sa ospravedlnil za homofóbnu propagandu. Aktivista to považuje za nový začiatok
Aktivista za práva LGBTQ ľudí v Poľsku Bart Staszewski. Foto: TASR/AP

Aktivista za práva LGBTQ ľudí v Poľsku Bart Staszewski je presvedčený, že v krajine prichádza „nový začiatok“. Reagoval na ospravedlnenie sa moderátora štátnej televízie za homofóbnu propagandu šírenú v štátnych médiách v posledných rokoch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

„Prekvapilo ma to,“ povedal Staszewski. Bol jedným z dvoch aktivistov pozvaných do vysielania v nedeľu (11. 2.) večer, kde sa im moderátor štátnej televízie TVP ospravedlnil.

Televízny moderátor Wojciech Szeląg začal debatu s oboma aktivistami slovami: „V Poľsku boli veľa rokov namierené hanebné slová proti mnohým jednotlivcom len preto, že sa sami rozhodli byť tým, čím sú, a sami sa rozhodli, koho milujú. LGBT+ ľudia nie sú ideológia, ale sú to ľudia s konkrétnymi menami, tvárami, príbuznými a priateľmi.“

„Všetci títo ľudia by mali presne z tohto miesta počuť slovo ´Prepáčte´,“ pokračoval Szelag. „Prepáčte,“ dodal.

Staszewski bol jedným z cieľov útokov predchádzajúcej vlády a dodal: „Neuvedomoval som si, ako veľmi som potreboval počuť ospravedlnenie.“

Vláda strany Právo a spravodlivosť

Počas ôsmich rokov vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS) štátne médiá šírili stranícku líniu, podľa ktorej sú LGBTQ+ ľudia hrozbou pre poľské rodiny. Prezident Andrzej Duda, spojenec bývalej vlády, tiež vyhlásil, že súhlasí s myšlienkou, že LGBT je „ideológia“ a „nie ľudia“. Dodal tiež, že táto LGBT „ideológia“ je škodlivejšia než komunizmus.

Po nástupe novej centristickej vlády premiéra Donalda Tuska sa to zmenilo. Vláda urýchlene odvolala podporovateľov strany PiS z mocenských funkcií dohliadajúcich na štátne médiá.

Aktivista Staszewski reagoval, že ospravedlnenie bolo osviežením a má pocit, že je to „nový začiatok“. Povedal však tiež, že aj novú vládu čaká práca, pretože zväzky osôb rovnakého pohlavia poľské zákony stále nedovoľujú. Komunita LGBTQ+ ľudí takisto presadzuje, aby noví predstavitelia schválili zákon proti nenávistným prejavom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet