Na hlavný obsah

Na zaplatené úroky z hypotéky si môžete uplatniť daňový bonus. Musíte však spĺňať tieto podmienky

Každý štvrtý vlastník bytu na Slovensku má hypotéku.

Na zaplatené úroky z hypotéky si môžete uplatniť daňový bonus. Musíte však spĺňať tieto podmienky
Ilustračná snímka bytovky. Foto: RTVS

Pred nami je čas platenia daní, aby ste ich mali nižšie, viete si uplatniť rôzne bonusy. Každý štvrtý vlastník bytu na Slovensku má hypotéku. Je to najviac spomedzi krajín V4. Dobrou správou je, že na zaplatené úroky si klienti bánk môžu uplatniť daňový bonus.

„Daňový bonus sa vypočíta ako 50 percent zo zaplatených úrokov v príslušnom roku z poskytnutej výšky úveru. Maximálne však zo sumy 50-tisíc eur. Maximálna výška daňového bonusu je 400 eur. Pričom o vypočítaný bonus sa zníži zaplatená daň daňovníka,“ uviedla riaditeľka pre úvery zo spoločnosti Fingo Eva Šablová.

„Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká počas piatich po sebe bezprostredne nasledujúcich kalendárnych rokov počnúc mesiacom, v ktorom sa začal úročiť úver,“ dodáva.

Žiadateľ musí splniť niekoľko podmienok

Žiadateľ musí splniť niekoľko podmienok. K dňu podania žiadosti o úver mal najviac 35 rokov, hypotéka bola poskytnutá na nadobudnutie, rekonštrukciu či výstavbu nehnuteľnosti. Nehnuteľnosť nachádzajúca sa na Slovensku, musí byť určená na bývanie, splatnosť hypotéky je minimálne päť rokov a maximálne 30 rokov.

V rámci podmienky príjmu majú nárok na bonus tí žiadatelia, ktorých príjem nepresiahol 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom hypotéku podpísali.

„Klienti si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky na základe potvrdenia, ktoré vždy vydáva klientovi jeho banka,“ upozornila Šablová.

Ak si budete riešiť hypotéku v tomto roku, budú sa na vás vzťahovať nové podmienky daňového bonusu na zaplatené úroky.

„Výška daňového bonusu sa bude počítať z celej výšky úveru na rozdiel od predchádzajúceho limitu 50-tisíc eur. Zároveň sa mení aj celková výška daňového bonusu mení zo 400 eur na 1 200 eur. Je tam ešte zmena v rámci podmienky príjmu. Doteraz platil 1,3 násobok ako horný strop príjmu. Od tohto roku už budú môcť klienti žiadať o daňový bonus, pokiaľ ich príjem nepresiahne 1,6 násobok priemernej mzdy na Slovensku,“ uzatvára Šablová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika