Na hlavný obsah

Nádej pre pacientov s Alzheimerovou chorobou: Prelomový vedecký pokrok môže spomaliť vývoj ochorenia

Britskí lekári čakajú na schválenie nových liekov.

Nádej pre pacientov s Alzheimerovou chorobou: Prelomový vedecký pokrok môže spomaliť vývoj ochorenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Spojenom kráľovstve trpí Alzheimerovou chorobou viac ako milión ľudí. Prelomový vedecký pokrok môže spomaliť vývoj ochorenia. Britskí lekári čakajú na schválenie nových liekov.

Lieky lecanemab a donanemab už začali používať pacienti v ranom štádiu Alzheimerovej choroby v Spojených štátoch, Japonsku a Číne. V Spojenom kráľovstve zatiaľ pokračujú klinické testy.

Vedeckému pokroku, ktorý môže spomaliť vývoj Alzheimerovej choroby sa v Správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

„Som šťastná, že som si všimla zmeny v mojom správaní a nenechala to len tak. Tento liek spomaľuje vývoj ochorenia, čo znamená, že môžem žiť a pracovať bez problémov,“ pochvaľuje si pacientka Dawn.

„S každým dňom som sebavedomejší a verím, že mi liečba pomôže. Odstráni to škodliviny z môjho mozgu,“ hovorí Mike.

U ľudí, ktorí majú nábeh na Alzheimerovu chorobu, sa v mozgu počas života tvorí proteín amyloid, ktorý sa hromadí okolo neurónov. To im bráni v prenášaní informácií a pokynov do celého tela.

Vedľajšie účinky

Lieky donanemab a lecanemab sú inými slovami protilátky, podobné tým, aké vytvára naše telo pri napadnutí vírusom.

„Jeden a pol ročná liečba predĺži u pacientov kvalitu života približne o 5 až 6 mesiacov. Nie je to veľa, no je to významný posun vpred. Sme len na začiatku, no objavili sme kľúč,“ priblížila výskumníčka University College London Cath Mummeryová.

Obidva lieky majú potenciálne závažné vedľajšie účinky. „U niektorých pacientov môže vzniknúť opuch ciev a následné krvácanie do mozgu. Je to tým, že protilátky odvádzajú proteín amyloid veľmi rýchlo a vzniká zápal. Pacienti preto musia často absolvovať magnetickú rezonanciu,“ vysvetľuje neurológ z organizácie Dementia Research Center Nick Fox.

Podmienkou schválenia liečby u pacientov je skoré odhalenie Alzheimerovej choroby. „Vyše 60 percent pacientov sa dozvie o chorobe až v jej pokročilom štádiu. Štyridsať percent sa k diagnostike ani nedostane,“ uviedla lekárka z Alzheimer’s Research UK Susan Kohlhaasová.

Kompetentní kritiku odmietajú a tvrdia, že rezort zdravotníctva vytvoril špeciálny program pre distribúciu nových liekov. Dostať by sa k nim malo približne 300-tisíc pacientov ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet