Na hlavný obsah

Parlament neschválil výdavkové limity, Slovensko tým môže prísť o stovky milióny eur z plánu obnovy

Osud vyše 900 miliónov z plánu obnovy zostáva nejasný.

Parlament neschválil výdavkové limity, Slovensko tým môže prísť o stovky milióny eur z plánu obnovy
Ilustračná snímka - Národná rada SR. Foto: RTVS

Parlament neschválil výdavkové limity pre aktuálny rozpočet. Na vysvetlenie – výdavkové limity majú krotiť ministerstvá, aby nadmerne nemíňali. Minister financií chce prísť s riešením v najbližšom období. Odborníci aj opozícia zase upozorňujú, že Slovensko môže prísť o stovky miliónov z plánu obnovy.

K desiatkam opatrení, za ktoré Slovensko dostalo takmer 500 miliónov eur z plánu obnovy, patrili aj takzvané výdavkové limity. Zjednodušene povedané, maximum, koľko môže verejná správa minúť v jednom roku. V rozpočte stropy stále nie sú, parlament ich nateraz odmietol.

„Tieto výdavkové limity nekorešpondovali s realitou, vychádzali z neaktuálnych prognóz a nie sú dobre nastavené,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

Schvaľovaniu výdavkových limitov sa v Správach RTVS venoval Ivan Tománek:

„Máme prijatý zákon, ktorý zaväzuje vládu, aby limity boli súčasťou rozpočtu. Dnes sme v stave, že vláda nedodržiava platný zákon,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Osud vyše 900 miliónov z plánu obnovy tak zostáva nejasný.

Eurokomisia komunikuje s našimi orgánmi

Opozícia aj odborníci upozorňujú, že Európska komisia pozastavila posudzovanie štvrtej platby. Dôvodom sú nielen zmeny v Trestnom zákone, ale aj spomínané chýbajúce výdavkové limity. Podľa ekonómov a politikov sú tak ďalšie peniaze pre Slovensko ohrozené.

„O ďalšie platby sa už nemôžeme uchádzať dovtedy, kým nevyriešime prechádzajúce problémy. Eventuálne sa možno ešte v budúcnosti vyskytne, že dostaneme za to nejakú pokutu,“ skonštatoval ekonóm z Katedry hospodárskej politiky EUBA Martin Hudcovský.

„Tak ako je teraz pozastavené rozhodovanie o štvrtej platbe, tak bolo pozastavené aj rozhodovanie o druhej platbe za vlády Matoviča alebo Hegera a nemám pocit, že by to bola téma. Keď sa vykomunikujú otázky, tak sa hodnotenie pustí,“ povedal minister investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).

„Príslušné servisy Európskej komisie komunikujú so slovenskými orgánmi s cieľom celú situáciu posúdiť v kontexte plánu obnovy a odolnosti,“ informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

Minister financií avizuje, že príde s nápravou. Výdavkové stropy chce zosúladiť s novými európskymi pravidlami. „Robíme na tom a predložíme úpravu do NR tak, aby bola prijatá čo najskôr,“ uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dlhodobo upozorňuje, že kondícia našich verejných financií patrí k najhorším v Európskej únii. Ak sa situácia nezlepší, pocítime to my všetci. Ak napokon vysoko zadlžená krajina stratí dôveru investorov, ohrozí sa jej schopnosť financovať sa, teda aj plniť svoje záväzky voči občanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko