Na hlavný obsah

Parlament posunul novelu novely Trestného zákona o premlčacích lehotách do druhého čítania

Opozícia podporí predĺženie premlčacích lehôt pri znásilnení.

Parlament posunul novelu novely Trestného zákona o premlčacích lehotách do druhého čítania
Poslanci v pléne NR SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premlčacie lehoty pri znásilnení či sexuálnom zneužívaní sa nebudú skracovať. Poslanci posunuli novelu novely Trestného zákona do druhého čítania. Parlament o náprave diskutuje zrýchlene. Novelu podporili všetci prítomní poslanci. Druhé čítanie sa začne v stredu (28. 2.) ráno.

Ani nie tri týždne po schválení novely Trestného zákona parlament rokuje o jej náprave. Koalícia sa totiž rozhodla premlčacie lehoty napríklad pri znásilnení vrátiť do pôvodného stavu, teda na 20 rokov. Opozícia však kritizuje, akým spôsobom chce koalícia zmenu napraviť.

„Aké sú dôvody na skrátené legislatívne konanie? Tam ani nie je uvedené, že je to pre ochranu ľudských práv, života, ľudskej dôstojnosti,“ vyhlásila poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).

„My touto novelou chceme riešiť to, čo priniesla opozícia a po čom teda ovplyvnená verejná mienka volá. A to ak chcete, aby vstúpilo do účinnosti 15. marca ako novela, ktorú sme schválili 8. februára. Inak to nie je možné, len v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedal poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Rokovaniu o novele novely Trestného zákona sa v Správach RTVS venovala Barbora Bodáková:

Po dvoch hodinách diskusie k skrátenému legislatívnemu konaniu zasiahla do rozpravy koalícia. „Podávam návrh na ukončenie tejto rozpravy,“ zahlásil predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Tentoraz sa ukončenie diskusie zaobišlo bez väčšieho odporu opozície. Koalícia zároveň obmedzila rozpravu v prvom čítaní na 12 hodín. Novelu tak definitívne schvália zrejme v stredu.

Opozícia predĺženie lehôt podporí

Napriek procesným výhradám väčšina opozície podporí predĺženie premlčacích lehôt pri znásilnení. Poslanci o to totiž žiadali už pri schvaľovaní pôvodnej novely Trestného zákona.

A práve tá zostáva problémom. Predĺženie lehoty pri znásilnení totiž prišlo do parlamentu v čase, keď pôvodnú novelu Trestného zákona stále neuverejnili v Zbierke zákonov. Novela, ktorú poslanci schválili začiatkom februára, sa zasekla v kancelárii predsedu parlamentu.

„Dnes je 27. februára. Pán predseda Národnej rady má termín do 29. Ak to nebude dnes, zajtra, tak pozajtra,“ uviedol Gašpar.

„Ak je naozaj problém, aby to podpísali, tak my im pero kľudne požičiame,“ povedal poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

„Budeme dbať na to, aby boli dodržané všetky zákonné lehoty. Momentálne vám neviem presne povedať, kedy to bude,“ uviedol minister spravodlivosti SR Boris Susko.

„My ho opätovne vyzývame, aby zákon skutočne zverejnil a aby dali Ústavnému súdu dostatočný čas, aby sa k tomu mohol vyjadriť,“ zdôraznila poslankyňa NR SR Beáta Jurík (PS).

Na Ústavnom súde ležia tri podania k zastaveniu novely Trestného zákona. Jednu podala prezidentka a dve opozícia. Ak Ústavný súd nepozastaví účinnosť novely, prípadne o nej nestihne rozhodnúť, platiť začne 15. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko