Na hlavný obsah

Po krytí sexuálneho zneužívania detí kňazmi prijal pápež rezignáciu poľského arcibiskupa

Dziega, 71-ročný štetínsky arcibiskup, "sa stiahne na dôchodok".

Po krytí sexuálneho zneužívania detí kňazmi prijal pápež rezignáciu poľského arcibiskupa
Ilustračná snímka kňaza počas omše. Foto: Unsplash

Pápež František prijal rezignáciu poľského arcibiskupa Andrzeja Dziegu obvineného z krytia sexuálneho zneužívania neplnoletých osôb kňazmi, oznámil v sobotu (24. 2.) Vatikán.

Dziega, 71-ročný štetínsky arcibiskup, „sa stiahne na dôchodok“, uviedol v oznámení apoštolský nuncius, čiže diplomatický vyslanec zastupujúci Svätú stolicu v Poľsku.

Poľské médiá už dlho informovali o obvineniach z ľahostajnosti a krytia pedofilov v katolíckej cirkvi. Webová stránka denníka Gazeta Wyborcza napísala, že výsledky dvoch interných cirkevných súdnych procesov už poslali do Ríma. Je to nová fáza v prípadoch pedofílie, ktoré otriasli Poľskom.

František si boj proti sexuálnemu násiliu v cirkvi postavil do popredia svojho pôsobenia v pápežskom úrade. Po množstve ďalekosiahlych škandálov trvá na prístupe „nulovej tolerancie“ voči sexuálnemu zneužívaniu neplnoletých kňazmi.

Duchovní a zamestnanci cirkvi musia nahlasovať prípady zneužívania, ale keď sa čokoľvek prezradí pri spovedi, je to stále pokladané za súkromné. Aktivisti za práva obetí žiadajú väčšiu spravodlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet