Na hlavný obsah

Považská Bystrica ponúka bezplatný odvoz pre seniorov a zdravotne znevýhodnených, záujem je veľký

Podobnú pomoc majú aj v iných samosprávach.

Považská Bystrica ponúka bezplatný odvoz pre seniorov a zdravotne znevýhodnených, záujem je veľký
Sociálny taxík v Považskej Bystrici. Foto: RTVS

O sociálne taxíky je v mestách záujem. Podpísalo sa pod to zdražovanie aj ťažšia dostupnosť lekárov. Službu uprednostňujú seniori i ľudia so zdravotným znevýhodnením. Mestské taxíky neraz zabezpečujú aj sprievod a majú nástupnú plošinu.

Považskú Bystricu tvoria roztrúsené mestské časti. Ľudia majú neraz problém dostať sa do centra, napríklad na úrady či k lekárovi. Záchranou je pre nich sociálny taxík. Využíva ho aj Vladimíra s chorou dcérou.

„Tu sú veľmi nepravidelné spoje, sme odkázaní na tento sociálny taxík. Do mesiaca aj štyri-/päťkrát, chodíme dosť často,“ hovorí pani Vladimíra.

Sociálnym taxíkom v Považskej Bystrici sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Pridanou hodnotou vozidla je nákladná plošina, ktorú oceňujú najmä imobilní pacienti. „Je tam jednoduché nastupovanie takto s invalidným vozíkom, vystupovanie v rámci mesta, keď je obmedzené parkovanie,“ hovorí ďalší z obyvateľov Marek Jurkovič.

Kým v prvý mesiac fungovania nevyužilo dopravnú službu ani 20 ľudí, teraz záujemcov rátajú na stovky. „Máme stále stúpajúcu tendenciu záujmu o využívanie tohto sociálneho taxíka. Mesto to financuje v plnej miere,“ uviedla Zuzana Haladejová z oddelenia komunikácie mesta Považská Bystrica

Pomáhajú aj iné samosprávy

Mestský taxík jazdí len počas pracovných dní. Za deň odvezie aj 20 ľudí. Pomocnú ruku vo forme sociálneho taxíka podávajú obyvateľom aj iné samosprávy.

„Je to aj v Partizánskom, v Bánovciach, Topoľčanoch, mnohých ďalších mestách. Ja som hrdý, že primátori a starostovia sa snažia inicializovať tieto kroky, aby pomohli svojim občanom v tejto náročnej situácii,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Mestá a obce pomáhajú aj formou domácej opatrovateľskej služby, preplácajú časti obedov či dotujú mestskú hromadnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny