Na hlavný obsah

Rusko koncentruje silu na novú ofenzívu. Ukrajina sa musí sústrediť na obranu, uviedol analytik

Dodávky zbraní zo Západu sú podľa Michala Smetanu kľúčové.

Rusko koncentruje silu na novú ofenzívu. Ukrajina sa musí sústrediť na obranu, uviedol analytik
Ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa bojuje už takmer dva roky. Poslednými dňami zarezonovalo najmä stiahnutie ukrajinských vojakov z Avdijivky.

Michal Smetana z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej si myslí, že za to z veľkej časti môžu aj meškajúce dodávky zbraní zo Západu.

„Je to kľúčový faktor. Ukrajina nemá dostatok delostreleckej munície na väčšine kľúčových úsekoch frontu. Je to problém, ktorý sa nedarí riešiť,“ doplnil analytik.

Bez pomoci USA bude situácia zložitá

Kyjev čaká na americký kongres, ktorý blokuje ďalšiu vojenskú pomoc. Smetana skonštatoval, že situácia bude bez tejto pomoci zložitá.

„V tomto smere sa prejavuje materiálna výhoda Ruska,“ povedal. Pomoc USA by podľa neho mohla zbrzdiť ruský postup.

Kanada taktiež poskytne pomoc, pošle na Ukrajinu vyše 800 dronov. „Je to pomoc, ktorú Ukrajina využije, ale nie je to však nič zásadné,“ dodal.

Kremeľ propagandisticky využíva víťazstvo pri Avdijivke. „Šíri naratív, že Rusku sa na Ukrajine darí a dlhodobo víťazí. Rusko však v tomto boji o mesto, ktoré nie je až tak operačne významné, utrpelo obrovské straty,“ podotkol Michal Smetana.

Nová ofenzíva sa teraz rozbehla pri Robotyne. Ukrajinci majú obec pod kontrolou od vlaňajšieho leta.

„Oblasť sa nachádza v Záporožskej oblasti, kde sa Ukrajina vlani pokúsila o protiofenzívu, tá však nepriniesla ovocie. Robotyne je jedna z obcí, ktorú sa vtedy podarilo dobyť,“ vysvetlil Smetana s tým, že Rusko tam v súčasnosti koncentruje silu, aby zvrátilo ukrajinské zisky.

Ukrajina by sa mala sústrediť na obranu

Už to budú dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Viac sa hovorí o tom, že Západ potichu tlačí Ukrajinu, aby zmenila stratégiu.

„Zmena stratégie má však dva aspekty: vojenský a politický. Ten prvý nutne neznamená, že by sa zmenil cieľ ukrajinského víťazstva, ale znamená, že Ukrajina by sa mala primárne sústrediť na obranu,“ vysvetlil Smetana.

Podotkol, že medzi väčšinou západných štátov nepanuje názor, že by Ukrajina mala robiť zásadný kompromis ohľadom svojho územia. „Myslím si, že v súčasnosti je to pre Ukrajinu neakceptovateľné,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet