Na hlavný obsah

Mesiace trvajúce demonštrácie zakončila streľba polície do davu: Uplynulo desať rokov od Euromajdanu

O život vtedy prišlo asi 100 ľudí.

Mesiace trvajúce demonštrácie zakončila streľba polície do davu: Uplynulo desať rokov od Euromajdanu
Mesiace trvajúce demonštrácie zakončili násilné nepokoje a streľba polície do davu. Foto: RTVS

V utorok (20. 2.) uplynulo desať rokov od krvavého vyvrcholenia protivládnych protestov v Kyjeve. Mesiace trvajúce demonštrácie zakončili násilné nepokoje a streľba polície do davu. O život vtedy prišlo asi 100 ľudí a ďalších dva a pol tisíca utrpelo zranenia.

Tieto udalosti odštartovali útek vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča do Ruska, obsadenie Krymu či začiatok vojny na východe Ukrajiny.

Vlnu demonštrácií odštartovalo v novembri 2013 rozhodnutie vlády prerušiť proces európskej integrácie. Na popud vtedajšieho ukrajinského novinára Mustafa Najema vyšli do ulíc stovky ľudí.

„Zídeme sa o pol jedenástej večer pod Pomníkom nezávislosti. Teplo sa oblečte, vezmite si dáždniky, kávu a priateľov,“ napísal vtedy na sociálnej sieti ukrajinský novinár Mustafa Najem.

Tragickým udalostiam histórie Ukrajiny sa v reportáži pre Aktuálne :24 venoval redaktor Michal Cimerman:

O pár dní neskôr sa k protestujúcim skupinám začali pridávať študenti či opoziční politici. Začiatkom decembra už bolo v kyjevských uliciach pol milióna ľudí.

„Chceme, aby vláda s prezidentom Janukovyčom odstúpili. Chceme tiež, aby naša krajina podpísala dohodu s Európskou úniou,“ povedal vtedy jeden z účastníkov protestov Ivan.

Demonštrantov začala rozháňať polícia. Po čase sa stalo z kyjevských ulíc bojisko. Dátum 20. február 2014 sa zapísal do ukrajinských dejín. Neznámi snajperi vtedy spustili paľbu do davu protestujúcich.

Za koniec Majdanu sa považuje 22. február. Vtedajší prezident Viktor Janukovyč utiekol do Ruska a parlament vyhlásil predčasné voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet