Na hlavný obsah

Slováci na sociálnych sieťach Rómov nešetria: Nenávistné komentáre píšu zväčša pod anonymnými prezývkami

Problém pramení zo stereotypov aj neznalosti.

Slováci na sociálnych sieťach Rómov nešetria: Nenávistné komentáre píšu zväčša pod anonymnými prezývkami
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slováci na sociálnych sieťach nešetria nenávistnými útokmi na Rómov. Svoju identitu sa pri tom neraz snažia zamlčať. Komentáre tak píšu pod anonymnými prezývkami. Potvrdzuje to výskum Inštitútu ľudských práv a ďalších organizácií. Problém podľa nich pramení zo stereotypov aj neznalosti.

Tri na Slovensku najpoužívanejšie sociálne siete, profily najznámejších mienkotvorných médií a vyše 50-tisíc príspevkov, z ktorých takmer päť percent bolo o Rómoch.

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher približuje, ako na ne v sekcii komentárov reagovala spoločnosť. „Z tohto obsahu, žiaľ, viac ako polovica (56 percent) bolo otvorene nenávistného a väčšina (82 percent) bolo negatívneho obsahu typu nechcel by som mať Róma alebo Rómov za susedov,“ priblížil.

Riaditeľ inštitútu problém vidí najmä v generačnom odovzdávaní si nenávisti voči rómskej komunite a tiež v slabých vedomostiach o nej. Majorite odporúča „dať sám alebo sama sebe otázku, či je toto niečo, čo by som povedal aj reálnej ľudskej bytosti do očí, keď som to ochotný zdieľať online,“ povedal.

Skrývajú sa za anonymné prezývky

Adresáti nenávistných prejavov sa neraz skrývajú za anonymné prezývky. V komentároch sa v súvislosti s menšinou negatívne vyjadrovali najmä pri finančných témach, rodinných a sociálnych otázkach či parlamentných voľbách.

„Ak niekde niekto napíše nejaký nenávistný komentár, ktorý väčšinou odkazuje na to, prečo majú byť Rómovia zlí, tak nech si to overí v dátach. Nech sa pozrie koľko dostávajú príspevkov, aké je životné minimum, z ktorého žijú, v akých podmienkach žijú a či by niekto chcel v takých podmienkach žiť,“ skonštatovala spolupracovníčka Inštitútu ľudských práv Lýdia Kokavcová.

S nenávisťou v online priestore má skúsenosť aj organizácia Divé maky, ktorá sa zameriava na podporu nadaných rómskych detí.

„Keďže potrebujeme deti a mladých, tak si musíme dať pozor, aby ich to nezasahovalo. V poslednej dobe pracujeme s takým softvérom alebo aplikáciou, ktorá automaticky kontroluje komentáre a keď nájde „hate speech“ alebo nenávistné komentáre, tak to skrýva,“ uviedla senior manažérka Mária Potočárová Rybaričová.

Inštitút pre ľudské práva apeluje aj na samotné sociálne siete. Tvrdí, že by mali zaviesť účinnejšie mechanizmy na monitorovanie nenávisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál