Na hlavný obsah

Rómovia na Slovensku stále čelia diskriminácii. Štát nerobí pre nich dosť, tvrdí Amnesty International

Vyplýva to z výročnej správy slovenskej pobočky organizácie.

Rómovia na Slovensku stále čelia diskriminácii. Štát nerobí pre nich dosť, tvrdí Amnesty International
Na snímke rómska osada v Sečovciach. Foto: TASR

Aj v roku 2022 na Slovensku pretrvávala systémová diskriminácia Rómov. Systematicky sa rómskym deťom upiera právo na vzdelanie a ochranu pred diskrimináciou v základnom školstve. Nedostatočné sú vyšetrovania týkajúce sa neprimeraného použitia policajnej sily. Vyplýva to z výročnej správy Amnesty International Slovensko (AIS) za rok 2022.

„Väčšina rómskych detí na Slovensku sa vzdeláva v čisto rómskych školách a triedach alebo v špeciálnych školách a triedach. Odsudzuje ich to na nekvalitné vzdelávanie a nejasnú budúcnosť,“ upozornila organizácia.

Slovensku to vyčíta aj Európska komisia

Od mája 2015 vedie Európska komisia proti Slovensku konanie pre porušenie smernice o rasovej rovnosti. Dôvodom je nezákonné odčleňovanie rómskych detí v bežnom a špeciálnom vzdelávacom prúde.

„Slovensko do konca roka nepodniklo opatrenia, ktoré by mali za následok zníženie počtu rómskych detí vzdelávaných oddelene od svojich rovesníkov,“ podotkla AIS. Štátna školská inšpekcia informovala o závažných zisteniach týkajúcich sa segregácie rómskych detí v oddelených priestoroch a nesprávnej a účelovej diagnostiky.

Podľa odporúčaní Výboru OSN na odstránenie rasovej diskriminácie Slovensko musí prijať opatrenia potrebné na odstránenie diskriminácie a segregácie rómskych detí vo vzdelávaní. Musí tiež pre nich zabezpečiť rovnaké príležitosti v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu, zdôraznila organizácia.

Vláda podľa nej v roku 2022 nepodnikla žiadne razantné kroky smerujúce k zlepšeniu životných podmienok tisícov Rómov. Tí žijú v neformálnych sídlach a segregovaných susedstvách naprieč Slovenskom.

„Slovensko tiež musí prijať opatrenia na zabezpečenie prístupu k primeranému bývaniu, na zlepšenie životných podmienok Rómov a Rómok, ako aj na ukončenie rezidenčnej segregácie,“ dodali.

Neprimerané použitie policajnej sily

Napriek tomu, že sa vláda ospravedlnila za policajnú raziu v Moldave nad Bodvou z roku 2013, neprijala podľa AIS opatrenia na riešenie problémov. Poukázali na ne medzinárodné organizácie či Európsky súd pre ľudské práva. „Vyšetrovania týkajúce sa neprimeraného použitia policajnej sily sú stále nedostatočné. Potenciálny rasový motív nikto nepreskúmal,“ podotkli.

Napriek oficiálnemu ospravedlneniu vlády za ilegálne sterilizácie tisícok rómskych žien v rokoch 1966 až 2004 sa podľa AIS vlani neprijal žiadny efektívny kompenzačný mechanizmus pre zasiahnuté ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko