Na hlavný obsah

Slovník verejných činiteľov na Ukrajine od začiatku vojny stvrdol. Úrady ich vyzývajú, aby prestali používať vulgarizmy

Od začiatku invázie Ukrajiny sa čoraz častejšie objavujú nadávky.

Slovník verejných činiteľov na Ukrajine od začiatku vojny stvrdol. Úrady ich vyzývajú, aby prestali používať vulgarizmy
Ilustračné foto - ukrajinský parlament. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady vyzvali verejných činiteľov krajiny, aby prestali pri verejnej komunikácii používať vulgarizmy. Agentúra Reuters v tejto súvislosti upozornila, že stres kvôli takmer dva roky trvajúcej ruskej invázii v napadnutej krajine narastá.

Pri ruskej vojenskej agresii mnoho Ukrajincov zahynulo, ďalší sú zmrzačení alebo prišli o svoje domovy. Mnoho ľudí v napadnutej krajine bežne častuje invázne vojská alebo ruského prezidenta Vladimira Putina hanlivými výrazmi.

„Od začiatku totálnej invázie sa v slovníku Ukrajincov čoraz častejšie objavujú nadávky. Bežným sa stalo používanie obscénnych slov na popis susednej krajiny, jej prezidenta a dokonca aj lietadla MiG-31. Fenomén sa tak rozšíril, že aj ukrajinské deti skvele poznajú smery pohybu pre ruské vojnové lode,“ píše Národná agentúra pre prevenciu korupcie (NAZK) na platforme Telegram.

Pravidelné sťažnosti verejnosti

Úrad zároveň upozorňuje, že pravidelne dostáva sťažnosti verejnosti na porušovanie profesionálnej etiky u štátnych úradníkov a na ich uchyľovanie sa k neslušným slovám na sociálnych sieťach alebo počas verejného vystupovania.

NAZK preto spoločne s Národnou ukrajinskou agentúrou pre štátnu službu (NADS) vyzval úradníkov na dodržiavanie kódexov profesionálnej etiky. Ako príklad spomína požadovanú vysokú kultúru komunikácie.

„Verejní činitelia, od ministrov po starostov, by sa mali zdržať (aj mimo pracovného času) šírenia informácií, najmä zverejňovania komentárov na internetovej stránke a sociálnych sieťach, ktoré môžu poškodiť reputáciu štátnych a miestnych orgánov,“ uvádza dvojica úradov v spoločnom vyhlásení.

Verejným činiteľom odporučili, aby sa vyvarovali obscénnych výrazov. „A aby nadávky používali v súkromí, v kritických prípadoch, ako je séria leteckých poplachov, pokusy agresorskej krajiny o vnucovanie nepravdivých naratívov či pri náhlom výpadku prúdu pri vypĺňaní ročného (majetkového) priznania,“ dodali NAZK a NADS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet