Na hlavný obsah

Spotrebné úvery ako dodatok k hypotékam nie sú ideálne riešenie. Odborník radí iný postup

Na ceny nehnuteľností má vplyv mnoho faktorov.

Spotrebné úvery ako dodatok k hypotékam nie sú ideálne riešenie. Odborník radí iný postup
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pokles cien nehnuteľností na bývanie sa v závere minulého roka takmer zastavil. Ukazuje to rýchly komentár Národnej banky Slovenska. Zatiaľ čo byty mierne zlacneli, ceny domov dokonca vzrástli. Najvýraznejší pokles Národná banka eviduje v Nitrianskom kraji, ceny boli naopak vyššie najmä v okolí Košíc.

O cenách nehnuteľností sme sa rozprávali s odborníkom z Národnej banky Slovenska Romanom Vrbovským.

Podľa Vrbovského na vývoj cien nehnuteľností vplýva pokles ponuky a tiež to, že ľudia si už navykli na novú, zvýšenú úroveň úrokových sadzieb a vrátili sa naspäť na realitný trh, podobne, ako to bolo v predošlom roku.

„Niektoré z nich môže prevážiť viac, niektoré menej, podľa toho bude pravdepodobne vývoj cien nehnuteľností oscilovať,“ priblížil a dodal, že k závažnému konaniu na trhu by malo dôjsť až koncom roka alebo v priebehu roka 2024.

Dodal, že vtedy budeme pozorovať efekt zníženej bytovej výstavby, ktorá by mohla ešte ovplyvniť ponuku a vplývať na rast cien výraznejším spôsobom.

Pozrite si celý rozhovor s Romanom Vrbovským pre reláciu Aktuálne :24:

Čas na predaj nehnuteľnosti

To, či sa oplatí v tomto období kupovať alebo predávať nehnuteľnosť, nie je jednoznačné. Roman Vrbovský si myslí, že kým človek nie je pod tlakom, s predajom nehnuteľnosti môže ešte počkať.

„Jediné, s čím sa musíte zmieriť, je fakt, že nehnuteľnosť sa bude predávať dlhšie. V takom prípade je úplne jedno, či predávate na cenovom vrchole alebo na jeho spodku,“ uviedol Vrbovský.

Už dlho platí, že na celú nehnuteľnosť treba mať nasporené, banka celú sumu pri hypotéke nepokryje. Ľudia sa často spoliehali aj na spotrebný úver.

„Dôležité je zohľadniť limity, ktoré domácnosť má – aké množstvo peňazí reálne chce míňať na splátku nehnuteľnosti. Pri spotrebných úveroch je úroková sadzba oveľa vyššia ako pri hypotekárnych úveroch, ktoré sú priamo určené na nákup nehnuteľnosti,“ povedal Vrbovský.

„Pre domácnosť by bolo lepšie, keby mala k dispozícii alokované finančné prostriedky dopredu na kúpu nehnuteľnosti, ktoré si môže vytvoriť napríklad dôsledným sporením už roky predtým a investovaním peňazí do niečoho, kde sa ich podarí za tú dobu zhodnotiť,“ dodal.

Vlastníctvo nehnuteľnosti

Slovensko patrí medzi krajiny, kde je najviac ľudí, ktorí bývajú, zároveň aj majiteľmi nehnuteľnosti. Túto situáciu si nesieme od 90. rokov a vývoj sa odvtedy nezmenil. „Aj nájomné bývanie, ktoré na Slovensku máme, je v prvom rade poskytované súkromníkmi. Čiže ľuďmi, ktorí predávajú svoju druhú či tretiu nehnuteľnosť,“ priblížil Roman Vrbovský.

Podľa jeho slov existuje pri tejto situácii mnoho pre aj proti. Vlastné bývanie má negatívny vplyv na mobilitu pracovnej sily, čo podporuje zvyšovanie regionálnych rozdielov.

„Keď domácnosti majú veľkú časť bohatstva alokovanú v rezidenčných nehnuteľnostiach a tým sa pomerne darilo, účtovne sa zvyšovalo bohatstvo nehnuteľností,“ skonštatoval pozitívum tohto javu Vrbovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko