Na hlavný obsah

Plošné znižovanie úrokov na hypotékach je v nedohľadne, myslia si odborníci

Niektoré banky prepisovali cenníky.

Plošné znižovanie úrokov na hypotékach je v nedohľadne, myslia si odborníci
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Plošného znižovania úrokových sadzieb na hypotékach sa tak skoro nedočkáme. Odborníci na financie reagujú na kroky niektorých bánk, ktoré prepisovali svoje cenníky. Po dlhšom čase po prvýkrát smerom nadol. Podľa ekonómov ide len o marketingový ťah.

Od začiatku roka menili výšku úrokov tri banky. Kým posledné mesiace ich niektoré zvyšovali, a to aj trikrát do mesiaca, ostatné dni priniesli prvé zlacňovanie.

„Dve komerčné banky znižovali úrokové sadzby a jedna z bánk zvýšila k dnešnému dňu úrokové sadzby, teda k prvému februáru,“ uviedol výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Úroky klesli približne o dve desatiny percentuálneho bodu. To by sme podľa odborníkov na financie pocítili pri mesačnej splátke len minimálne. „Táto úprava je veľmi kozmetická, čiže skôr to vnímame ako nejaký marketingový ťah na oživenie realitného trhu,“ myslí si realitný maklér Viktor Obtulovič.

Úrokovým sadzbám sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Podľa Dobiša nejde o signál toho, že by sa menil trh. Rapídny pokles nových hypotekárnych úverov sa podpísal aj pod zmeny na trhu s realitami. O nové nehnuteľnosti ani zďaleka nie je taký záujem ako v minulosti.

„V roku 2021 a 2022 bol počet predajov na úrovni 600 za kvartál v Bratislavskom kraji. Momentálne sa pohybujeme niekde na úrovni 150 a 180 nehnuteľností za kvartál, čo sa týka počtu predaja, takže pokles je markantný,“ vysvetlil Obtulovič.

Nedostupné hypotéky

Pre vysoké úroky sa hypotéky stali pre mnohých ľudí nedostupnými. Aj napriek tomu, že Európska centrálna banka ohlásila zníženie základnej úrokovej sadzby, čo má priamy vplyv aj na úrokové sadzby na našich hypotékach. Odborník na financie zásadné zmeny neočakáva.

„Skôr to bude priebežne zmena o 0,1, 0,2 percenta, ale bude sa to určite rôzniť. Niektoré banky možno zvýšia, niektoré znížia. Ale viac-menej predpokladám, že výška úrokových sadzieb, tak ako je dnes, ešte niekoľko mesiacov potrvá zhruba na tejto úrovni,“ ozrejmil finančný odborník Zoltán Čikes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika