Na hlavný obsah

Starostka obce na Kysuciach šoférovala opitá a príde o mandát. Obec tak čakajú nové voľby

V dychu jej zistili 2,5 promile alkoholu.

Starostka obce Lodno Monika Tvrdá príde o mandát. Šoférovala pod vplyvom alkoholu. Policajti jej v dychu namerali takmer 2,5 promile alkoholu. Znamená to, že v obci budú mať nové voľby.

Starostku zadržali policajti minulý víkend po tom, ako zišla z cesty v susednej obci Dunajov. Namerali jej viac ako dve promile. Z cely predbežného zadržania smerovala v super-rýchlom konaní pred sudkyňu žilinského okresného súdu.

„Uznala obvinenú za vinnú z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a uložila jej peňažný trest vo výmere dvetisíc eur. Zároveň sudkyňa uložila obvinenej aj trest zákazu činnosti viezť akékoľvek motorové vozidlá po dobu 30 mesiacov,“ priblížila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Čo si o konaní starostky myslia obyvatelia Kysúc, si môžete pozrieť v reportáži, ktorú pre Správy RTVS pripravil redaktor Martin Do:

„Ak súd právoplatne rozhodne, že starosta alebo primátor bol odsúdený za úmyselný trestný čin, stratí mandát,“ vysvetlil politológ Martin Vavruš.

Starostku sme na obecnom úrade nenašli. Vyjadriť sa nechcela k incidentu ani telefonicky. Po jej odstúpení z funkcie nezostane obec bez vedenia. Lodno čakajú nové voľby. Dovtedy by mal byť na čele obce terajší zástupca starostky.

„Predpokladám, že obecné zastupiteľstvo potvrdí, že funkciu zástupcu starostu budem vykonávať aj naďalej. A teda budem zastupovať právomoci obce,“ uviedol zástupca starostky obce Lodno Peter Mrvečka.

„Voľby sa budú konať naprieč celým Slovenskom, všade tam, kde je potrebné do jednotlivých orgánov miestnej samosprávy doplniť jednotlivé funkcie,“ zdôraznil Vavruš.

Termín doplňujúcich komunálnych volieb určí predseda parlamentu a mali by sa konať v lehote do šesť mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny