Na hlavný obsah

Každý jeden deň bez alkoholu má pre človeka význam: Adiktológ radí, ako vydržať suchý február

Podľa odborníka je dôležitá motivácia vydržať.

Každý jeden deň bez alkoholu má pre človeka význam: Adiktológ radí, ako vydržať suchý február
Ilustračná snímka muža odmietajúceho alkohol. Foto: Profimedia

Mesiac bez kvapky alkoholu. Začína sa kampaň suchý február. Ľudia si môžu vyskúšať, či majú pitie pod kontrolou. Priemerný Slovák za rok vypije desať až jedenásť litrov čistého liehu. V prepočte to znamená viac ako 85 alkoholických nápojov na rok.

Podľa adiktológa Rastislava Žemličku sú to alarmujúce čísla. „Práve tento mesiac môže človeku pomôcť uvedomiť si, že má problém s alkoholom,“ povedal. Človek si tak podľa neho môže po dobu jedného mesiaca tvoriť zážitky, ktoré sa neviažu na alkohol.

„Každý jeden deň bez alkoholu má pre človeka význam. Či už pre jeho organizmus alebo jeho okolie, rodinu, priateľov, kolegov,“ dodal Žemlička. Ľudia, ktorí majú s alkoholom problém, si ho podľa adiktológa často nepripúšťajú a všíma si ho viac jeho okolie.

„Môžete si myslieť, že máte alkohol pod kontrolou, ale od okolia dostávate signál, že to tak nie je. Často sú to poznámky od kolegov či členov rodiny. To, že skúsite nepiť alkohol mesiac, môže vašu situáciu vyriešiť,“ dodal.

Dôležitá je podľa adiktológa motivácia vydržať a nastavenie očakávaní od seba samého. „Tiež pomôže robiť rozhodnutia, ktoré budú autoochranné. Treba sa vyhýbať s autostimuláciám, ktoré by ma mohli podnietiť začať diskutovať s alkoholom,“ vysvetlil.

Ak človek nevyrieši vnútornú diskusiu o tom, či si alkohol dá alebo nie, problém sa bude nabaľovať a stupňovať. „Výsledkom je, že sa mi nepodarí vydržať to,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko