Na hlavný obsah

Europarlament chce zaviesť prísnejšie pravidlá pre zákaz šoférovania v celej EÚ

Malo by to viesť k zníženiu nehodovosti a zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Europarlament chce zaviesť prísnejšie pravidlá pre zákaz šoférovania v celej EÚ
(Ilustračná snímka) Foto: Unsplash

V Európskej únii by mali platiť prísnejšie celoeurópske pravidlá na zákaz šoférovania. Európsky parlament chce dosiahnuť, aby za nadmerné prekročenie rýchlosti, či jazdu pod vplyvom alkoholu a drog, nemohli vodiči šoférovať v žiadnej krajine Únie. Malo by to viesť k zníženiu nehodovosti a zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Ak Slovák v súčasnosti urobí dopravný priestupok napríklad v Taliansku, za ktorý mu talianske úrady zadržia alebo odoberú vodičský preukaz, v ostatných európskych krajinách môže naďalej jazdiť.

„Keď vám v Nemecku zoberú vodičský preukaz, tak môžete prísť na Slovensko a povedať, že ste ho stratili a vydajú vám nový. Delikvent, ktorý možno šoféroval pod vplyvom alkoholu v nejakej krajine Európskej únie, takto dostane druhú šancu,“ vysvetľuje europoslanec Michal Wiezik.

Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka majú nové pravidlá zaručiť, že pozastavenie platnosti alebo odobratie vodičského preukazu bude platné v celej EÚ. „Pokiaľ niekto spôsobí závažný dopravný priestupok niekde v zahraničí a v domovskej krajine by mu za to odobrali vodičský preukaz, tak je nemysliteľné, aby ten človek jazdil ďalej,“ upozorňuje.

Závažné dopravné priestupky

Po novom by mala krajina, ktorá zadržala preukaz zahraničnému vodičovi do desať dní informovať o tomto rozhodnutí krajinu, ktorá preukaz vydala. Počet priestupkov, na ktoré sa bude nový mechanizmus vzťahovať by sa mal rozšíriť.

„Som určite za to, aby sme čo najviac harmonizovali riešenie dopravných priestupkov, hlavne tých závažných, ako je napríklad jazda pod vplyvom alkoholu, smrteľná nehoda, prípadne veľmi nadmerné prevýšenie dovolenej rýchlosti,“ hovorí europoslanec Robert Hajšel.

Jazda bez vodičského oprávnenia by mala podľa europarlamentu patriť medzi závažné dopravné priestupky. Europoslanec Eugen Jurzyca navrhovaný mechanizmus víta. „Je to správna vec. Osobitne, keď vidíme štatistiky, že až 40 percent zahraničných priestupkov v doprave ostane nepotrestaných,“ uviedol.

Kedy nové pravidlá vstúpia do platnosti, sa zatiaľ nevie. Členské štáty ešte k nemu neprijali svoju pozíciu. Na zákone tak bude pracovať až nový europarlament, ktorý zvolia v júnových európskych voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál