Na hlavný obsah

Vodičský preukaz, o ktorom polícia netuší. Profesionálny vodič má neobyčajný problém

Polícia chybu priznala, až keď sa redaktorka RTVS začala o problém zaujímať.

Vodičský preukaz, o ktorom polícia netuší. Profesionálny vodič má neobyčajný problém
Daniel Čech jazdí na sanitke ako šofér dopravnej zdravotnej služby už 17 rokov. Foto: RTVS

Profesionálny vodič z Nálepkova má neobyčajný problém. Polícia mala desať rokov v systéme pri jeho mene záznam, že spôsobil dopravnú nehodu, a preto mu zadržali vodičský preukaz. On sa však nikdy takto neprevinil. Polícia chybu priznala a záznam opravila, až keď sa redaktorka RTVS začala o problém zaujímať.

Daniel Čech jazdí na sanitke ako šofér dopravnej zdravotnej služby už 17 rokov. Vždy keď ho policajti zastavili, zistili, že tento muž nemá vodičský preukaz.

„Oni naťukávajú do systému, či niečo tam nie je, no stále im vyskakuje, že som spôsobil nehodu a bol mi odobratý vodičský preukaz. A ja ho stále mám,“ opisuje Čech.

Neobyčajnému problému profesionálneho vodiča sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Dopravná kontrola sa tak zvyčajne predĺži na 10-15 minút a končí sa odporúčaním, aby si to pán Čech zašiel vyriešiť na príslušné úrady.

Prečo by som si to mal ísť ja riešiť, keď som to nespôsobil? Trvá to už vyše desať rokov,“ hovorí vodič.

Dopravná nehoda

„Spišskonovoveský dopravný inšpektorát sa bezodkladne po zistení tejto skutočnosti týmto prípadom zaoberal a vykonal opravu v informačných systémoch. Preto je v tejto dobe už vodičský preukaz v informačných systémoch zadaný ako vydaný,“ tvrdí hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Podľa polície problém nastal ešte v roku 2008, keď mal Daniel Čech v Levoči dopravnú nehodu. Na mieste mu zadržali vodičský preukaz, no vzápätí mu ho policajti vrátili.

„Pravdepodobne však nedopatrením nedošlo k vymazaniu tejto udalosti v informačných systémoch ministerstva vnútra. Vodičský preukaz figuroval ako zadržaný,“ vysvetlila Ivanová.

Neomylní nie sú ani ľudia, ani počítačové systémy. Policajti v takýchto prípadoch radia.

„V prípade zistenia nezrovnalostí odporúčame navštíviť príslušný dopravný inšpektorát a požiadať o nápravu. Po overení skutočností oprávnený orgán zaznamená správne údaje v príslušných policajných databázach,“ uviedol hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko