Na hlavný obsah

VIDEO: Biden si v prejave splietol francúzskeho prezidenta s jeho zosnulým predchodcom z konca minulého storočia

Biden je najstarším prezidentom v dejinách USA a čelí pochybnostiam voličov.

VIDEO: Biden si v prejave splietol francúzskeho prezidenta s jeho zosnulým predchodcom z konca minulého storočia
Prezident USA Joe Biden Foto: TASR/AP

Na internete sa na začiatku týždňa rýchlo šíril záznam najnovšieho prerieknutia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý v prejave zamenil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho predchodcu z konca minulého storočia Françoisa Mitterranda.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomína, že Mitterrand je takmer 30 rokov po smrti.

Biden jeho meno spomenul pri nedeľňajšom vystúpení v štáte Nevada, kde sa v utorok (6. 2.) konajú primárky pred novembrovou voľbou prezidenta Spojených štátov.

Šéf Bieleho domu, ktorý v 81 rokoch obhajuje mandát, do svojho prejavu zahrnul aj spomienku na summit skupiny G7 v roku 2021, ktorý bol pre neho prvým po nástupe do funkcie.

„Bolo to na juhu Anglicka. Posadil som sa a povedal som: ‚Amerika je späť‘. A Mitterrand z Nemecka, teda z Francúzska, sa na mňa pozrel a povedal… ‚Na ako dlho ste späť?“ vyhlásil americký prezident:

Mitterrand bol francúzskym prezidentom v rokoch 1981 až 1995. Biden bol v tom čase členom amerického Senátu, kde pôsobil viac ako 35 rokov.

Teraz je najstarším prezidentom v dejinách USA a čelí pochybnostiam voličov ohľadom spôsobilosti vykonávať funkciu hlavy štátu, aj kvôli pomerne častým rétorickým prešľapom, ako bol ten nedeľný.

AFP pripomína, že v roku 2022 sa pri akcii v Bielom dome pýtal, či je v publiku „Jackie“, čím podľa všetkého myslel kongresmanku Jackie Walorskú, ktorá krátko predtým zomrela.

Vlani zase upútal pozornosť moment, keď prejav na tému násilia páchaného v USA strelnými zbraňami zakončil slovami „Boh ochraňuj kráľovnú“.

Prerieknutiam sa nevyhol ani Trump

Prerieknutiam sa medzitým nevyhol tiež Bidenov pravdepodobný republikánsky vyzývateľ a bývalý prezident Donald Trump, ktorý má 77 rokov.

Počas aktuálnej kampane napríklad označil maďarského premiéra Viktora Orbána za lídra Turecka alebo pri vstúpení v Sioux City namiesto správneho názvu mesta povedal Sioux Falls.

Nedávno tiež v prejave opakoval meno svojej súperky v boji o republikánsku nomináciu Nikki Haleyovej, keď zjavne hovoril o bývalej šéfke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Výsledkom bolo to, že Haleyová začala spochybňovať exprezidentovu mentálnu kondíciu. Použila tak proti nemu taktiku, ktorú republikáni na čele s Trumpom často nasadzujú proti Bidenovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet