Na hlavný obsah

Vláda ovládla štatistický úrad: Opozícia kritizuje výmenu šéfa úradu a hovorí o jeho politizácii. Nový predseda to odmieta

Oficiálnu štatistiku podľa neho nie je možné politizovať.

Vláda ovládla štatistický úrad: Opozícia kritizuje výmenu šéfa úradu a hovorí o jeho politizácii. Nový predseda to odmieta
Martin Nemky skladá poslanecký sľub v Národnej rade SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozičné strany kritizujú vymenovanie nového predsedu Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martina Nemkyho. Úrad pod jeho vedením podľa opozičných poslancov stratí svoju nezávislosť. Nemky tieto tvrdenia odmieta. Oficiálnu štatistiku podľa neho nie je možné politizovať.

„Vláda organizovaného zločinu si urobila zo Slovenska trafiku pre svojich verných,“ komentovalo výmenu predsedu ŠÚ SR hnutie Slovensko. Podľa neho vláde Roberta Fica (Smer-SD) nezáleží na tom, či obsadia dôležité posty odborníci.

“Záleží im len na tom, aby uspokojili chúťky svojich prisluhovačov na vysoké funkcie,“ dodalo hnutie. Takým príkladom má byť podľa hnutia aj Nemky.

Dlhoročný poslanec Smeru a bývalý nitriansky okresný šéf strany na poste od stredy (7. 2.) nahradil bývalého predsedu Petra Peťka. Nemkyho vymenovala vláda na základe novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú parlament schválil ešte v polovici januára. A to aj napriek výhradám, ktoré mala voči novele prezidentka Zuzana Čaputová.

Proces okolo schvaľovania kompetenčného zákona považuje predseda KDH Milan Majerský za účelový. „Vládny valec premiéra Fica nemá prekážky a schválením tohto zákona, navyše v skrátenom legislatívnom konaní, si mohol dosadiť Martina Nemkyho na post predsedu ŠÚ SR,“ povedal.

Nemky nesúhlasí s tým, že by ho niekto niekam dosadzoval. „Bol som zvolený s súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky,“ uviedol v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Opozícia hovorí o politizácii vedenia úradu

Podľa Progresívneho Slovenska vymenovaním Nemkyho „vláda prakticky ovládla štatistický úrad a koná tak v priamom rozpore s predpismi Európskej únie“. „Už v rozprave sme upozorňovali na to, že politizáciou vedenia úradu príde k rozporu s nariadením EÚ o európskej štatistike,“ uviedli poslankyne PS Lucia Plaváková a Zuzana Števulová.

Problém s novým šéfom štatistického úradu vidia v jeho možných väzbách s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, na ktoré upozornila ešte v roku 2016 aj bývalá krajská tajomníčka Smeru.

Plaváková so Števulovou tiež pripomenuli kauzu odpočúvanej poľovníckej chaty pri Leviciach, na ktorej sa stretávali aj špičky Smeru s otcom Norberta Bödöra Miroslavom. Rozoberali tak vyšetrovanie ich ľudí v korupčných kauzách.

Na videonahrávkach však polícia okrem iného zachytila aj Nemkyho rozhovor s bývalým zápasníkom Matúšom Mečárom o nezákonnej manipulácii pri označovaní zastrelenej raticovej zveri plombou. Mečár sa tiež pozná s Norbertom Bödörom.

Nemky chce nechať pracovať odborníkov

Podľa predsedu ŠÚ SR sa však nedá hovoriť o politizácii úradu. „Oficiálna štatistika je vysoko profesionalizovaná oblasť. Koordinuje sa odborne – metodicky a obsahovo – na európskej úrovni. Nedá sa ju politizovať,“ tvrdí Nemky.

Svoje vymenovanie obhájil tak, že na úrad prichádza s cieľom manažovať procesy a chce nechať pracovať nezávislých odborníkov. „Jedinou mojou úlohou je zvyšovať kvalitu profesionálnej štatistiky a úradu ako inštitúcie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko