Na hlavný obsah

Koaliční poslanci museli opraviť kompetenčný zákon len niekoľko hodín po schválení. Opozícia hovorí o chaose

Nedopatrením preniesli na nové ministerstvo cestovného ruchu a športu novú zodpovednosť.

Koaliční poslanci museli opraviť kompetenčný zákon len niekoľko hodín po schválení. Opozícia hovorí o chaose
Na snímke plénum parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koaliční poslanci museli chybu v kompetenčnom zákone opraviť len niekoľko hodín po schválení novely.

Národná rada (NR) SR schválila vznik nového ministerstva a ešte v ten istý deň mu poslanci museli jednu kompetenciu vziať.

Nedopatrením totiž na rezort cestovného ruchu a športu nechali prejsť zodpovednosť za vyplácanie príspevkov pre odídencov z Ukrajiny.

Na chybu v novele sa v Správach RTVS pozrel redaktor Vladimír Amrich:

„Zabudli na to, lebo sa to robí rýchlo. Namiesto toho, aby to prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním, tak to potrebovali urobiť zrýchlene. Potom na to zabudli a následne to prílepkom musia dávať cez iný zákon. Čistý chaos,“ podotkol podpredseda NR SR a šéf PS Michal Šimečka.

„Dali prílepok k novele zákona o civilnom letectve, ktorá nijako nesúvisí s príspevkami na ubytovanie odídencov, ale doplnili tam nový článok. Je to prílepok, a je to v rozpore s rokovacím poriadkom a včera to schválili,“ kritizoval poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS).

„Proste chyby sa stávajú. Vidím tam oveľa horšie problémy pri kompetenčnom zákone,“ povedal poslanec Gábor Grendel (Slovensko).

Koaliční poslanci tvrdia, že takéto presúvanie kompetencií medzi ministerstvami je len technickou záležitosťou.

„Horšie by bolo, keby sa na to neprišlo a v rámci realizácie tohto zákona už priamo vo výkone zistíte, že je tam problém. Nie je to lepšie, keď sa na to príde a hneď sa to opraví? Ja si myslím, že to je bežný postup pri prijímaní legislatívy,“ uviedol poslanec Rudolf Huliak (SNS).

Podľa Farkašovského sa nič nestalo

„Žiadna horibilná vec a chyba sa nestala. Bol otvorený zákon, ktorý bol v gescii ministerstva dopravy, tak sme využili túto šancu a príležitosť, aby sme to vyriešili,“ skonštatoval poslanec a predkladateľ pozmeňujúceho návrhu Karol Farkašovský (SNS).

„Myslím si, že kľudne to mohlo byť riešené neskôr,“ povedal poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Zákon, ktorý má zmätok s vyplácaním príspevkov vyriešiť, ešte musí podpísať prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko