Na hlavný obsah

Zelenskyj verzus Putin: Kým jeden si buduje imidž cára, druhý je závislý od verejnej mienky, porovnáva politológ

Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied porovnal lídrov Ukrajiny a Ruska.

Zelenskyj verzus Putin: Kým jeden si buduje imidž cára, druhý je závislý od verejnej mienky, porovnáva politológ
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/Jana Birošová a SITA/AP/koláž RTVS

V sobotu (24. 2.) uplynú dva roky od násilnej invázie Ruskej federácie na Ukrajinu. Konflikt stále nemá riešenie. Na bojisku zomierajú tisíce vojakov na oboch stranách.

Politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied (SAV) pri tejto príležitosti porovnal lídrov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

Putin, ktorý je v Rusku pri moci už 22 rokov, mal podľa Marušiaka rôzne obdobia vládnutia. „V každom prípade predstavoval nový typ ruského politika po dekáde Borisa Jeľcina, ktorý sa v posledných fázach ukazoval ako slabý politik,“ povedal.

„Vladimir Putin dosiahol aj určité úspechy. Obnovil fungovanie ruských štátnych inštitúcií a zabezpečil krajinu aj ekonomicky, za čo však vďačí nielen svojim vlastným rozhodnutiam, ale aj vonkajším okolnostiam, to znamená istej konjunktúre na ropu a plyn,“ vysvetlil politológ.

Putinov postoj k Západu sa však podľa jeho slov postupne menil. „Situoval sa do pozície politika, ktorý obnovuje zašlú slávu Ruska,“ povedal.

„Po roku 2014 nabral kurz na konfrontáciu so Západom a Ukrajinou. Rusko sa začalo uzatvárať do seba a aj Putin začal meniť svoj imidž politika,“ skonštatoval Juraj Marušiak s tým, že Putin si buduje imidž „ruského cára“.

Formoval sa v odlišnom prostredí

Marušiak poukázal na to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa formoval v odlišnom prostredí.

„Prezident na Ukrajine je omnoho viac závislý od verejnej mienky, je viac zraniteľný a musí čeliť hrozbe, že prehrá politický boj, to nie je prípad Putina,“ doplnil.

Zelenskyj nebol človekom, ktorý prišiel z prostredia silových zložiek. „Bol človekom, ktorý sa dostal k moci prostredníctvom sociálnych sietí a médií,“ povedal s tým, že komunikácia s občanmi bola jeho silnou stránkou.

„Vizuálne zdôrazňuje svoju demokratickosť, zdôrazňuje aj svoj patriotizmus, obranu Ukrajiny a svoju ľudskú dôstojnosť, práve s týmto je úspešný na Západe,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet