Na hlavný obsah

Musíme uistiť Rusko, že NATO sa bude spoločne brániť v prípade napadnutia, vyhlásil Stoltenberg

Žiadna členská krajina podľa neho nie je nateraz ohrozená.

Musíme uistiť Rusko, že NATO sa bude spoločne brániť v prípade napadnutia, vyhlásil Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Žiadna členská krajina Severoatlantickej aliancie v súčasnosti nie je bezprostredne ohrozená, Rusko však musíme presvedčiť o odhodlaní NATO spoločne sa brániť. V sobotu (17. 2.) to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Teraz nevidíme, že by niekomu z členov Aliancie hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo,“ povedal na otázku, či by sa Rusko mohlo pokúsiť vyskúšať jednotu NATO.

Podľa generálneho tajomníka nemožno bezpečnosť považovať za niečo samozrejmé. „Svet sa stal nebezpečnejším, ale NATO sa zároveň stalo silnejším,“ povedal. „Kým budeme schopní Moskvu uistiť, že naša zásada jeden za všetkých a všetci za jedného platí, tak NATO nenapadne,“ dodal.

Stoltenberg vystúpil v rozprave spoločne s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou. Tá sa stala jednou z desiatok pobaltských politikov, na ktorých Rusko vydalo zatykač. A to pre „nepriateľské kroky proti historickej pamäti“ a Rusku ako takému.

Kallasová v sobotu v bavorskej metropole varovala štátnikov pred zopakovaním rovnakej chyby ako v 30. rokoch 20. storočia, keď Európa ustupovala nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi.

„Nedopusťme, aby sa agresia rozšírila po svete,“ povedala. Poznamenala, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nemožno ustupovať. „Ako dnes povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nebavme sa o tom, že treba niečo urobiť, bavme sa o tom, že treba urobiť všetko, aby sme Putina zastavili,“ dodala.

Zelenskyj: Nebojte sa Putina poraziť

Zelenskyj vyzval štátnikov, aby sa nebáli vojenskej porážky Putina na Ukrajine. Zdôraznil, že Putinova vojna nie je len bojom proti Ukrajine, ale proti všetkým pravidlám, pretože prípadné ruské víťazstvo bude mať pre svet ďalekosiahle následky.

„Ukrajinci už vzdorujú 724 dní. Kto by si to bol pred 725 dňami vôbec pomyslel?“ vyhlásil Zelenskyj o ukrajinskej obrane, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej invázii. Tento rok podľa ukrajinského prezidenta vyžaduje zosilnenú podporu od spojeneckých krajín.

„Musíme teraz konať, inak Putin doženie svet do katastrofy. Ako dlho svet ešte dovolí Rusku takto si počínať? „povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.Foto: TASR/AP

„Nebojte sa porážky Putina a zničenia jeho režimu,“ vyhlásil Zelenskyj. Ak takéto obavy bude svet mať, bude to podľa hlavy ukrajinského štátu len povzbudením pre nových ruských diktátorov, ktorí prídu po Putinovi. Zelenskyj dodal, že európske a ázijské susedstvo Ruska sa v takom prípade stane temným miestom.

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajinci dokázali, že ruskú armádu sa dá poraziť a prinútiť k ústupu. „Môžeme dobyť späť svoje územie a Putin môže prehrať,“ zdôraznil.

Opäť pozval Trumpa do Kyjeva

Ukrajinský prezident zopakoval v Mníchove svoje skoršie pozvanie niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa do Kyjeva. „Sme pripravení s ním navštíviť aj vojnový front,“ povedal Zelenskyj.

Trump sa tento rok uchádza o prezidentskú nomináciu republikánov a očakáva sa, že v novembrových voľbách sa stretne s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom. Zelenskyj predtým pripustil, že Trumpov možný návrat do Bieleho domu ho znepokojuje.

Zelenskyj v bavorskej metropole hovoril tiež o východoukrajinskom meste Avdijivka, z ktorého sa ukrajinská armáda stiahla. Putin vďaka stiahnutiu Ukrajincov podľa Zelenského nič nezískal. Naopak, Ukrajina sa rozhodla uchrániť životy svojich vojakov.

Na otázku o obetiach konfliktu ukrajinský prezident neodpovedal. Povedal však, že v prípade Avdijivky pripadalo na jedného mŕtveho ukrajinského vojaka sedem Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet