Na hlavný obsah

Nad Gazou zhadzovali z lietadla balíky s humanitárnou pomocou. Pri dopade zabili päť ľudí

Podľa médií bol padák zásielky so zásobami poškodený.

Nad Gazou zhadzovali z lietadla balíky s humanitárnou pomocou. Pri dopade zabili päť ľudí
Lietadlo vypúšťa padáky so zásobami a humanitárnou pomocou. Foto: TASR/AP

Najmenej päť ľudí v piatok (8. 3.) zahynulo v Rafahu na juhu Pásma Gazy, keď na nich z lietadla spadla debna s humanitárnymi zásobami. Podľa Al-Džazíry bol padák zásielky so zásobami poškodený a na mieste havárie sa predtým zhromaždil dav Palestínčanov čakajúcich na humanitárnu pomoc.

Jordánsko, Francúzsko, Spojené štáty, Belgicko a Egypt dopravili zásoby do Gazy. Nie je jasné, či to bola jedna z týchto krajín, ktorej lietadlo sa do incidentu zapojilo. Spojené štáty vyhlásili, že tragédiu nezapríčinilo zhadzovanie americkej pomoci.

Na záberoch na sociálnych sieťach je vidieť vojenské lietadlo, ktoré z malej výšky zhadzuje niekoľko desiatok debien s humanitárnymi zásobami. V druhej polovici videa je vidieť, že minimálne v jednom prípade padák nefunguje správne a debna padá voľným pádom.

V reakcii na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Pásme Gazy a čakajúce dodávky pomoci do celej krajiny medzinárodná koalícia zintenzívnila úsilie dostať zásoby do Gazy letecky.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa najviac zapojilo Jordánsko. Minulý týždeň oznámili prvé letecké dodávky aj Spojené štáty a Belgicko.

V Rafahu na juhu Pásma Gazy sa v súčasnosti nachádza najväčšia koncentrácia palestínskych civilistov, ktorých boje vyhnali z iných častí oblasti. Agentúra OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) odhaduje, že sa tam ukrýva takmer 1,5 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet