Na hlavný obsah

Český exprezident Miloš Zeman ostáva v nemocnici. Dĺžku hospitalizácie nie je možné predpovedať

Po operácii bol jeho stav stabilizovaný, ale vážny.

Český exprezident Miloš Zeman ostáva v nemocnici. Dĺžku hospitalizácie nie je možné predpovedať
Český exprezident Miloš Zeman. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Bývalý český prezident Miloš Zeman je po minulotýždňovej operácii dolnej končatiny pri vedomí. Dĺžku hospitalizácie však v súčasnosti nie je možné predpovedať. TASR správu prevzala z oficiálnej stránky českého exprezidenta na sociálnej sieti, kde bolo zverejnené pondelkové (18. 3.) vyhlásenie pražskej Fakultnej nemocnice Motol.

Zemana hospitalizovali minulý štvrtok (14. 3.) a ešte v ten deň ho operovali z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny. Jeho stav bol po tomto zákroku stabilizovaný, ale vážny.

„Po odstránení krvnej zrazeniny a vykonanej angioplastike tepien došlo k obnoveniu prekrvenia a rozvoja takzvaného reperfúzneho syndrómu, ktorý sa prejavuje opuchom končatiny,“ vysvetlila v pondelkovom vyhlásení nemocnica. Dodala, že opuch bol riešený facsiotómiami, pri ktorých sa narezal obal svalov. Tie majú napomôcť k ústupu opuchu. Exprezident podľa nemocnice spolupracuje pri začatí rehabilitácie.

Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín a cukrovkou a pohybuje sa pomocou invalidného vozíka. Vo vážnom stave ho hospitalizovali aj v októbri 2021, keď bol ešte prezidentom. V nemocnici strávil niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet