Na hlavný obsah

Český exprezident Miloš Zeman je po operácii. Nachádza sa vo vážnom stave

M. Zemana operovali pre nedostatočné prekrvenie nohy.

Český exprezident Miloš Zeman je po operácii. Nachádza sa vo vážnom stave
Na snímke bývalý prezident ČR Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Stav bývalého českého prezidenta Miloša Zemana je po štvrtkovej (14. 3.) operácii stabilizovaný, ale vážny. Uviedla to v piatok pražská nemocnica Motol vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej facebookovej stránke exprezidenta.

Zeman absolvoval operáciu z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny. Príčinou bola krvná zrazenina, uviedla nemocnica. Počas hybridného zákroku mu spriechodnili tepnu a obnovili prekrvenie.

„Prognóza hospitalizácie sa teraz nedá určiť. So súhlasom rodiny pána Miloša Zemana poskytneme ďalšie informácie v pondelok 18. marca,“ dodala nemocnica.

Hospitalizovali ho po plánovanom vyšetrení

Zeman do nemocnice prišiel štvrtok na plánované vyšetrenie, lekári však rozhodli o jeho hospitalizácii po operácii dolnej končatiny, píše na svojom webovom portáli TV Nova.

Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín a cukrovkou. Vo vážnom stave ho hospitalizovali aj v októbri 2021, keď bol ešte prezidentom. V nemocnici strávil niekoľko týždňov a mal mať vážne problémy s pečeňou. Senátori si vtedy vyžiadali lekársku správu, podľa ktorej Zeman nebol schopný vykonávať svoje povinnosti.

Jeho stav sa však zlepšil a po 48 dňoch ho prepustili do domácej starostlivosti. Odvtedy má exprezident zavedenú vyživovaciu hadičku a používa invalidný vozík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet