Na hlavný obsah

FOTO: Spoznali sme Európsky strom roka. V rebríčku má zastúpenie aj Slovensko

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo na pôde europarlamentu.

Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza.

Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii. Reprezentant Slovenska, Pálffyovský dub spomienok z Malaciek, skončil na 14. priečke.

Pozrite si celý rebríček aj s fotografiami:

Vo štvrtok (21. 3.) o tom informovala Martina Hromadová z banskobystrickej nadácie Ekopolis. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo v stredu (20. 3.) v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu.

V amfiteátri Yehudi Menuhin potrvá do konca týždňa aj výstava všetkých tohtoročných finalistov európskeho finále.

„Hoci prvé i druhé zverejnené výsledky počas hlasovania ukazovali na buk lesný z Francúzska ako na víťaza, s titulom Európsky strom roka nakoniec odchádza poľský buk. Slovenský reprezentant tento rok nemal toľko šťastia a skončil na predposlednom mieste s viac ako päťtisíc hlasmi,“ poznamenala Hromadová.

Celkovo sa do hlasovania počas februára zapojilo 174 223 milovníkov stromov naprieč celou Európou.

Podľa Kamila Ftáčnika z Mestského úradu Malacky bez ohľadu na obsadenie dostal Pálffyovský dub spomienok jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh aj v ostatných krajinách Európy, a to je fantastické.

„Do pozornosti sa tak dostal nielen strom, ale i mesto Malacky a s nimi nádherný Zámocký park. Pálffyovský dub sa aj naďalej hrdí titulom Strom roka 2023, vďaka čomu už dostal plnohodnotné odborné ošetrenie, a tento rok pribudne aj ekobariéra v jeho okolí,“ dodal Ftáčnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko