Na hlavný obsah

Írsky premiér Leo Varadkar odstúpi z funkcie

Ako predseda vládnej strany končí s okamžitou platnosťou.

Írsky premiér Leo Varadkar odstúpi z funkcie
Na snímke Leo Varadkar. Foto: TASR/AP

Írsky premiér Leo Varadkar v stredu (20. 3.) potvrdil správy miestnych médií a oznámil svoju rezignáciu. S okamžitou platnosťou končí ako predseda vládnej strany Fine Gael, z kresla šéfa vlády podľa svojich slov odíde hneď, ako bude jeho nástupca pripravený ujať sa úradu.

Varadkarova rezignácia podľa agentúry Retuers nemusí pre Írsko automaticky znamenať nové voľby, nahradiť by ho mohol iný zástupca Fine Gael.

„Mal som tú česť slúžiť ako verejný činiteľ 20 rokov, z toho 13 ako člen kabinetu. Sedem ako predseda strany a väčšinu z toho ako menovaný prezident. Boli to najviac napĺňajúce roky môjho života, „predniesol na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii Varadkar.

Verejnosť sa o tom, že premiér pravdepodobne odstúpi, dozvedela ráno, keď sa náhle zišla írska vláda, píše server Irish Independent. Varadkarov kabinet sa stretol prvýkrát od 8. marca, keď Íri v referende jasne odmietli vládou navrhované zmeny ústavy.

Referendum a odmietavý postoj spoločnosti

V referende hlasovali o vypustení formulácií o ženách v domácnosti a rodine tvorenej výlučne zosobášenými pármi. Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti hodnotili írske médiá ako veľkú porážku pre Varadkarovu vládu.

„Vláda výsledok akceptuje a bude ho plne rešpektovať. Ako premiér a v mene vlády prijímam za výsledok zodpovednosť. Bolo našou povinnosťou presvedčiť väčšinu ľudí, aby hlasovali za a to sa nám zjavne nepodarilo,“ vyhlásil Fico.

Uviedol, že ku schopnosti viesť patrí aj schopnosť rozpoznať, keď nastane čas odovzdať žezlo niekomu ďalšiemu a mať odvahu to urobiť. „A ten čas nastal teraz,“ povedal premiér. Pred novinármi zdôraznil, že jeho vláda urobila zdravotnú starostlivosť v Írsku dostupnejšou, znížila finančnú záťaž, ktorú na rodičov uvalí starostlivosť o dieťa.

Pripomenul tiež, že po odchode Británie z Európskej únie zamedzila vytvoreniu pevnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, Írsko zmodernizovalo a urobilo krajinu otvorenejšou voči menšinám.

Varadkar zostane na poste šéfa vlády do polovice apríla, na kedy je naplánovaný výročný zjazd Fine Gael. Dovtedy by už malo byť jasné, kto sa stane novým premiérom či premiérkou, uvádza server Politico. Parlamentné voľby v Írsku budú najneskôr vo februári budúceho roka, mohli by sa však konať skôr vzhľadom na to, že hlavná opozičná strana Sinn Féin si udržiava vedenie v prieskumoch verejnej mienky.

Varadkar na tlačovej konferencii povedal, že verí, že jeho strana bude mať s novým šéfom a premiérom väčšiu šancu vo voľbách uspieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet