Na hlavný obsah

Ivan Fiačan odmieta, že by Ústavný súd rozhodoval pod tlakom. Odstúpiť neplánuje

Vyjadril sa k obvineniam zo strany vlády.

Ivan Fiačan odmieta, že by Ústavný súd rozhodoval pod tlakom. Odstúpiť neplánuje
Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Foto: TASR/František Iván

Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan odmieta, že by ÚS v súvislosti s novelou Trestného zákona rozhodoval pod nátlakom. Dôvod na odstúpenie nevidí, povedal počas stredajšej (6. 3.) tlačovej konferencie.

„Ja aj moji kolegovia konáme úplne autonómne, nestranne, pod žiadnym tlakom. Žiadnym svojím konaním sme nezadali príčinu na to, aby mohlo byť tvrdené, že nie sme nezávislí alebo nestranní,“ uviedol Ivan Fiačan.

Dodal, že ÚS s nikým, okrem účastníkov konania, nekomunikuje, a to mimo tých procesných pravidiel a rámcov, ktoré udáva zákon a Ústava SR.

Uznal, že informácia sa nemala sprístupniť predčasne, za únik sa ospravedlnil. „V žiadnom prípade to však nepovažujem za dôvod, aby som odstupoval z funkcie predsedu ÚS,“ dodal.

Proti vyjadreniam sa ohradil

Pôvodne plánovali, že sa k rozhodnutiu vyjadria až po tom, čo napadnutú novela Trestného zákona zverejnia v Zbierke zákonov. „Vzhľadom na to, že na včerajšej tlačovej besede odzneli niektoré nekorektné vyjadrenia na adresu ÚS alebo mňa osobne, som nútený vyjadrovať sa k tejto veci už teraz,“ ozrejmil Fiačan.

Proti vyjadreniam „vysokopostavených ľudí“ sa ohradil. Ivan Fiačan tvrdí, že spochybňovanie integrity nastalo už pred rozhodnutím ÚS.

„Ústavný súd sa rozhodol komunikovať veľmi korektne a zdržanlivo, aby žiadnym spôsobom nevstupoval do debát a polemík ohľadom vykonania nášho rozhodnutia o pozastavení účinnosti napadnutých právnych predpisov,“ povedal.

Zároveň popiera, že rozhodnutia ÚS poskytli spriazneným médiám. Podľa Fiačana unikla len čiastková informácia. Upozornil, že je to predmetom prešetrovania a výsledky budú včas komunikovať.

Predseda ÚS poznamenal, že obsahom rozhodnutia nie sú citlivé informácie o súkromných osobách a takéto rozhodnutie odzrkadľuje verejný záujem. „Preto ÚS má plné právo v takýchto veciach informovať verejnosť hneď po svojom rozhodnutí. Nie je povinný čakať na doručenie účastníkom konania,“ dodal.

Pozrite si záznam z vyjadrenia predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana:

Fico trvá na odstúpení

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (5. 3.) vyzval Fiačana na vyvodenie zodpovednosti a odstúpenie z postu predsedu ÚS pre únik informácií. Teda za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

V stredu v reakcii na Fiačanove vyhlásenie stále trval na jeho odchode z funkcie a zaradení sa „do kolektívu radových členov Ústavného súdu SR“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko