Na hlavný obsah

Izrael chce Pásmo Gazy „zaplaviť“ humanitárnou pomocou. Rastú obavy, že v oblasti vypukne hladomor

Konvoje s pomocou budú prichádzať cez rôzne priechody.

Izrael chce Pásmo Gazy „zaplaviť“ humanitárnou pomocou. Rastú obavy, že v oblasti vypukne hladomor
Ilustračná snímka - platforma s humanitárnou pomocou pre Gazu. Foto: TASR/AP

Izrael sa pokúsi „zaplaviť“ Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi. Uviedla to izraelská armáda prostredníctvom svojho hovorcu Daniela Hagariho. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pokúšame sa túto oblasť zaplaviť, zaplaviť ju humanitárnou pomocou,“ uviedol Hagari na štvrtkovom (14. 3.) tlačovom brífingu so zahraničnými novinármi. Jeho vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnie medzinárodný tlak na Izrael v súvislosti s rastúcimi obavami, že v Gaze vypukne hladomor.

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že do severnej časti enklávy vstúpilo dovedna šesť nákladných vozidiel s pomocou od Svetového potravinového programu (WFP). Vstup bol cez priechod v bezpečnostnom oplotení známy pod označením „96. brána“. V tejto časti Gazy panuje obzvlášť akútny nedostatok potravín.

Podľa Hagariho budú nasledovať ďalšie takéto konvoje a dodávky. Do Gazy budú prichádzať cez rôzne priechody a budú dopĺňané pomocou zhadzovanou zo vzduchu i dodávanou po mori.

Hagari však pripustil, že dodanie pomoci do enklávy je len jednou časťou celého problému. Okrem toho je podľa neho potrebné urobiť viac pre jej spravodlivé a efektívne rozdelenie pre palestínske obyvateľstvo, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet