Na hlavný obsah

Pre vojnový konflikt na Blízkom východe je slávenie ramadánu iné ako v minulosti

Odhodlaní veriaci budú počas celého mesiaca držať pôst.

Pre vojnový konflikt na Blízkom východe je slávenie ramadánu iné ako v minulosti
Nápis „Šťastný ramadán“ na pešej zóne v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Začiatok významného moslimského sviatku v niektorých krajinách privítali oslavnými ceremóniami a pestrou výzdobou. Odhodlaní veriaci budú počas celého mesiaca držať pôst. Pre vojnový konflikt na Blízkom východe je slávenie ramadánu iné ako po minulé roky.

Pre viac ako jeden a pol miliardy moslimov po celom svete je ramadán najposvätnejším obdobím roka. Celý mesiac nesmú počas dňa jesť, piť ani fajčiť. Od pôstu sú oslobodené tehotné ženy, deti a choré či staré osoby.

Medzinárodné metropoly v rámci príprav vyzdobili ulice a na oblohe pozorovali východ polmesiaca, ktorý naznačuje začiatok deviateho mesiaca v islamskom kalendári.

Oslavám začiatku významného moslimského sviatku sa v Správach RTVS venovala redaktorka Tamara Michalková:

Oslavy v Jeruzaleme

Oslavy ramadánu v Jeruzaleme sú pre vojnový konflikt tento rok iné. Viaceré osady sa rozhodli ceremóniám, stretnutiam a okázalým výzdobám vyhnúť. Obyvatelia Pásma Gazy majú pre vysokú infláciu problémy s nákupom základných potravín.

„Sme svedkami hladomoru, genocídy, vojny a bolesti v Gaze, ktorú pociťujeme aj tu v Jeruzaleme. Aj preto sme sa rozhodli, že v starom meste na počesť obetí vojny, nevyzdobíme ulice,“ povedal vedúci komunity starého mesta v Jeruzaleme Ammar Sider.

„Situácia je veľmi náročná. Ceny potravín sú veľmi vysoké a my nemáme peniaze. Nie je tu žiadna slávnostná atmosféra,“ priblížila vysídlenkyňa v meste Gaza Ghalia Meheisenová.

Deti vyzdobili stanové mestečko

Úzky okruh vysídlencov v Pásme Gazy aj napriek nepriaznivej situácii chce v rámci možností moslimský sviatok privítať s úsmevom na tvári. Stanové mestečko deti vyzdobili provizórnymi svetlami či balónmi.

„Aj napriek okupácii a vojne chcem usporiadať menšiu oslavu pre deti, aby našli radosť a únik z depresie a psychickej traumy, ktorou trpia. Zvolala som všetky deti z tábora a na znak bezpečia dostali lampáše,“ povedala vysídlenkyňa Fayqa al-Shahriová.

Ramadán sa končí trojdňovým sviatkom íd al-fitr, ktorý tento rok pripadá na desiaty apríl. Mnohí svetoví predstavitelia dúfajú, že by počas neho mohlo dôjsť k prímeriu v Gaze.

„V týchto ťažkých časoch je duch ramadánu majákom nádeje a pripomienkou našej spoločnej ľudskosti. Preto by sme sa ním mali inšpirovať, ukončiť rozpory a podporovať tých, ktorí to potrebujú,“ uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet