Na hlavný obsah

Koalícia chystá ďalšie zmeny v trestnej politike, potvrdil P. Pellegrini

Majerský dúfa, že prejdú riadnym pripomienkovým konaním.

Koalícia chystá ďalšie zmeny v trestnej politike, potvrdil P. Pellegrini
Predseda KDH Milan Majerský a predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: RTVS

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 potvrdil, že koalícia chystá aj ďalšie rozsiahle zmeny v trestnej politike štátu.

„Je to rozsiahla rekodifikácia, ktorá pôjde štandardným procesom,“ povedal Pellegrini. Nešpecifikoval však, či pôjde o ďalšiu novelu Trestného zákona.

Predseda KDH Milan Majerský, ktorý bol tiež hosťom diskusnej relácie, dúfa, že akákoľvek ďalšia zmeny trestných kódexov prejde riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním a odbornou diskusiou a nie cez skrátené legislatívne konanie.

V súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu SR o pozastavení určitých časti novely Trestného zákona šéf kresťanských demokratov upozornil na hroziacu ústavnú krízu. A to ak jedna časť spoločnosti bude rešpektovať rozhodnutie súdu a druhá ho spochyňovať.

Kritizoval tiež koalíciu ohľadne prieťahov so zverejnením novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. „Je mi ľúto, že pán Susko, ako odborník, podľahol politickým tlakom, išiel v línii vládnej koalície a poslúchal na slovo. Toto sa jednoducho nerobí,“ zdôraznil Majerský.

V tejto súvislosti povedal, že by sa nečudoval, ak by niekto z opozície podal návrh na odvolanie Borisa Suska (Smer-SD) z postu ministra spravodlivosti. Či by však takýto návrh podporil, ešte nevedel povedať.

Prezidentská debata?

Majerský v úvode prekvapene konštatoval, že vôbec dostal pozvanie do relácie práve on. Čakal, že s blížiacimi sa prezidentskými voľbami bude Pellegriniho oponentom nejaký iný kandidát. „Schyľuje sa k voľbám a ľudia majú právo vedieť názory kandidátov na prezidenta, aké zaujímajú postoje k jednotlivým témam,“ uviedol.

Moderátor Marek Makara povedal, že RTVS pripravuje debaty s kandidátmi na prezidentov. Toto zloženie relácie O 5 minút 12 podľa neho reflektuje aktuálnu politickú situáciu. Majerského a Pellegriniho vyberali ako zástupcov opozície a koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko