Na hlavný obsah

Mladí biatlonisti ukázali potenciál, Kapustová vytiahla Slovensko na šieste miesto v hodnotení krajín

Kapustová získala na šampionáte v Estónsku dve strieborné medaily.

Mladí biatlonisti ukázali potenciál, Kapustová vytiahla Slovensko na šieste miesto v hodnotení krajín
Na snímke slovenské juniorské biatlonistky Alžbeta Garguláková, Sára Pacerová, Ema Kapustová a Kristína Makovínyová. Foto: slovenskybiatlon.sk/ Igor Stančík

Biatlonoví fanúšikovia sa po nevydarenom vystúpení našej seniorskej reprezentácie na MS dočkali kvalitných výsledkov na mládežníckom svetom šampionáte v Estónsku. O šieste miesto v hodnotení krajín sa postarala dvojnásobná medailistka Ema Kapustová.

Dvadsaťjedenročná nádej slovenského biatlonu si napriek dobrému vstupu do Svetového pohára zvolila za prioritu rozlúčkové mládežnícke majstrovstvá sveta. Dve strieborné medaily z Otepää skompletizovali úspešnú sezónu so šiestimi cennými kovmi zo štyroch šampionátov.

„Neskutočne si vážim, že sa mi na každom šampionáte podarilo získať medailu. Som veľmi šťastná. Sezónu môžem hodnotiť ako veľmi vydarenú a odraziť sa od nej do budúcna,“ teší sa Ema Kapustová.

„Celá sezóna by si zaslúžila aj zlatú medailu, chýbalo 0,8 sekúnd, pre ktoré ju tesné nemá. Trošička to mrzí, ale celá sezóna, ME aj MS juniorov pre ňu dopadli veľmi dobre“ myslí si Kapustovej tréner a bývalý biatlonista Martin Otčenáš.

Potešili aj dievčenské štafety. Siedme miesto dorasteniek a šiesta priečka junioriek na čele s Emou Kapustovou sú nádejou do budúcnosti.

Definitívny prechod Kapustovej do ženskej kategórie, prípadná pomoc od Kuzminovej a Bátovskej Fialkovej a ambiciózne juniorky zvyšujú konkurenciu v slovenskom ženskom biatlone.

„Rysuje sa nám tu okruh nejakých piatich, možno šiestich pretekárok, čo je to, o čom sme vždy hovorili. Chceli sme, aby sa vytvorila silnejšia konkurencia medzi športovkyňami,“ myslí si prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

Mládež bude vždy prioritou

Talentovaný Jakub Borguľa sa po dvoch zlatých medailách z kadetskej kategórie presvedčil, že po prechode medzi juniorov musí byť trpezlivý. Jeho maximom v Estónsku bola 20. pozícia zo šprintu, potenciál ukázal prvenstvom na úvodnom úseku juniorskej štafety.

„Je to motivácia do ďalších rokov. Treba trénovať ešte oveľa oveľa viac, aby som stíhal a možno aj bol rýchlejší ako chalani, ktorí behajú vo Svetových pohároch,“ vraví Borguľa.

Slovenský biatlon získal štvrtýkrát po sebe na mládežníckych majstrovstvách sveta minimálne jeden cenný kov. Rastúca finančná podpora zväzu sa tak prejavuje aj na výsledkoch.

„Z rozpočtu zväzu je to asi jedna tretina, ktorá ide na mládež. V minulosti to takto nebolo. Dorastenci, dorastenky, juniori a juniorky budú vždy absolútnou prioritou zväzu,“ uzavrel Vozár.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval Ľubomír Ondráš:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport