Na hlavný obsah

Len tretina populácie má negatívny postoj k Slovenskému štátu a deportáciám Židov

Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Len tretina populácie má negatívny postoj k Slovenskému štátu a deportáciám Židov
Na archívnej snímke prezident Slovenského štátu Jozef Tiso. Foto: Archív TASR/Jozef Teslík

Len mierne väčšia polovica dospelej populácie Slovenska vie, s akou historickou udalosťou sa spája dátum 14. marec 1939. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vypracovala agentúra MEDIAN SK exkluzívne pre RTVS.

Až 28 percent opýtaných respondentov nevedelo alebo nechcelo na túto otázku odpovedať, ostatní uvádzali nesprávne udalosti, ako napríklad začiatok druhej svetovej vojny či podpísanie Mníchovskej dohody.

K dátumu priradzovali správnu historickú udalosť častejšie muži, ľudia starší ako 70 rokov, ale správne odpovedať vedeli aj mladí vo veku 18 až 29 rokov.

Jednoznačne negatívne Slovenský štát, ktorý vznikol pred 85 rokmi, vníma len tretina dospelej populácie (33 percent). Podľa nich bola fašistickou krajinou a považujú ju za škvrnu v histórii našej krajiny.

Pozitívne toto štátne zriadenie vníma až 44 percent ľudí. Zároveň však tvrdia, že im prekážajú činy vtedajších politikov a deportácie obyvateľov so židovským pôvodom do koncentračných táborov. Veľmi pozitívne a bez výhrad vníma Slovenský štát osem percent populácie.

Postoj k deportáciám Židov

Prevažná väčšina (88 percent) vníma deportácie Židov negatívne. Naopak, pozitívne ich vnímajú štyri percentá opýtaných. Podľa agentúry MEDIAN SK išlo najmä o šesťdesiatnikov, ľudí s nižším dosiahnutým vzdelaním alebo obyvateľov Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Negatívny postoj k deportáciám Židov počas Slovenského štátu mali väčšinou voliči Petra Pellegriniho, Ivana Korčoka, Štefana Harabina, Jána Kubiša a Igora Matoviča. Čo sa týka voličov Andreja Danka, podiel tých, ktorí vnímajú deportácie Židov pozitívne, bol spomedzi voličov ostatných kandidátov najväčší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko