Na hlavný obsah

Na vojenskú pomoc Ukrajine pôjde o päť miliárd eur viac, odsúhlasili štáty EÚ

Zvýšenie sa týka Európskeho mierového nástroja.

Na vojenskú pomoc Ukrajine pôjde o päť miliárd eur viac, odsúhlasili štáty EÚ
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas zahájenia rokovania ministrov zahraničia krajín EÚ. Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie (EÚ) odsúhlasili zvýšenie Európskeho mierového nástroja (EPF) o päť miliárd eur. Pôjdu na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Informovala o tom vo svojom vyhlásení Rada EÚ.

Na vytvorení špeciálneho fondu na pomoc Ukrajine v rámci EPF sa v pondelok (18. 3.) na rokovaní v Bruseli definitívne zhodli únijní ministri zahraničia.

„EÚ dostojí svojim záväzkom. Fond na pomoc Ukrajine premieňa naše slová na činy. S týmto fondom budeme aj naďalej podporovať Ukrajinu, aby sa mohla brániť ruskej agresii tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Do Európskeho mierového nástroja prispievajú jednotlivé členské štáty podľa výšky svojho HDP. Novo sa však podarilo presadiť, že si krajiny môžu od svojho príspevku do fondu odpočítať časť pomoci, ktorú prispievajú Ukrajine bilaterálne.

Musí to však Bruselu preukázať. Túto požiadavku presadzovalo najmä Nemecko, ktoré poskytuje Kyjevu veľké množstvo pomoci práve bilaterálne. Na podmienkach zvýšenia EFP o päť miliárd eur sa zhodli už minulý týždeň veľvyslanci členských krajín EÚ, ministri zahraničia dnes túto dohodu formálne potvrdili.

„Novozriadený fond UAF umožní EÚ ďalej podporovať neustále sa vyvíjajúce potreby ukrajinských ozbrojených zložiek tým, že im poskytne smrtiace aj nesmrtiace vojenské vybavenie a výcvik,“ doplnila Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet