Na hlavný obsah

Nemocnicu v Brezne zaradili dočasne do vyššej kategórie, rozhodla ministerka Z. Dolinková

O zmenu dlhodobo žiadali samosprávy a obyvatelia Horehronia.

Nemocnicu v Brezne zaradili dočasne do vyššej kategórie, rozhodla ministerka Z. Dolinková
Nemocnica v Brezne. Foto: RTVS

Nemocnicu v Brezne dočasne zaradili do vyššej kategórie. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotníctva . O zmenu dlhodobo žiadali samosprávy a obyvatelia Horehronia. Pod petíciu sa podpísalo viac ako 30-tisíc ľudí. Obávali sa úpadku lekárskej starostlivosti v regióne.

Rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) dočasne presunulo brezniansku nemocnicu z prvej, nižšej – do druhej, vyššej – regionálnej kategórie. Znamená to zachovanie zdravotnej starostlivosti v súčasnom rozsahu.

„Na základe viacerých rokovaní som teda rozhodla, že od dnešného dňa bude do konca tohto roka 31. decembra 2024 nemocnica Brezno zaradená do druhej kategórie z viacerých dôvodov. Ale všetky sa týkajú predovšetkým dostupnosti a geografickej a dopravnej situácie, ktorá dnes v Banskobystrickom kraji je,“ vyhlásila Dolinková.

Nemocnici v Brezne sa v Správach RTVS venoval redaktor Alexander Ernest:

„Plán preradiť nemocnicu v Brezne na jednotku nespĺňal ani kritéria samotného ministerstva. To znamená zákonné kritéria, ktoré vymyslelo predchádzajúce vedenie ministerstva zdravotníctva,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Petícia obyvateľov Horehronia

Zmenu kategórie nemocnice žiadali aj obyvatelia Horehronia. Minuloročnú petíciu podpísalo takmer 30-tisíc ľudí.

„Pre nás to bola najväčšia podpisová akcia na Horehroní, akú si kedy pamätáme. Žiadali sme len to, čo hovorí zákon, dostupnú zdravotnú starostlivosť do 45 minút, ktorá jednoznačne podľa rozhodnutia, keby sme boli v kategórii jedna, naplnená nemôže byť,“ uviedol primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

„Rozdiel medzi nemocnicou druhej úrovne a prvej úrovne spočíva v tom, že v druhej úrovni je väčšia garancia pre nemocnicu. Má väčšie spektrum takzvaných povinných garantovaných medicínskych programov. Ale musí každý rok plniť isté počty výkonov, istý stav personálu,“ informovala zdravotnícka analytička a bývalá štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková.

Keďže zmena kategórie je len dočasná, vedenie nemocnice požiadalo rezort zdravotníctva o rekategorizáciu aj od roku 2025.

„Určite nemocnica takú ambíciu má. Chcem vás uistiť, že vedenie nemocnice má jasnú víziu o fungovaní. Má spracovaný rozvojový plán nemocnice a plne podporuje toto rozhodnutie,“ informoval riaditeľ Nemocnice s poliklinikou v Brezne Jaroslav Mačejovský.

O prípadnom ďalšom predĺžení súčasnej kategórie breznianskej nemocnice bude komisia na ministerstve zdravotníctva rozhodovať v najbližších mesiacoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny