Na hlavný obsah

Nová hlavná hygienička chce, aby úrad prispieval k ochrane zdravia

Tatiana Červeňová vystriedala Jána Mikasa.

Nová hlavná hygienička chce, aby úrad prispieval k ochrane zdravia
Nová hlavná hygienička Tatiana Červeňová. Foto: RTVS

Nová hlavná hygienička Tatiana Červeňová chce urobiť z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR funkčnú inštitúciu. Vedie ju od polovice februára. Za jednu z priorít považuje zriadenie poradného zboru odborníkov. Ján Mikas viedol úrad v náročnom období, keď sa Slovensko učilo, ako zvládať pandémiu takýchto rozsahov.

Červeňová chce, aby ľudia vnímali ÚVZ nielen ako inštitúciu, ktorá prijíma rozhodnutia a udeľuje pokuty, ale aj ako úrad, ktorý prispieva k ochrane zdravia.

„Mal by to byť funkčný úrad, ktorý aktuálne reaguje na problémy vzniknuté v štáte a na problémy, ktoré budú od nás požadované po odbornej stránke aj v rámci Európskej únie,“ uviedla Červeňová

Červeňová vystriedala Jána Mikasa. Tvrdí, že jej predchodcovi po odvolaní z funkcie ponúkli na úrade pozíciu, ktorú odmietol. SNS vyzvala na jeho odchod. Považuje ho za symbol nezvládnutia boja s pandémiou. Nová hlavná hygienička jej riadenie hodnotiť nechce.

„Bola to pre nás úplne nová situácia, nielen pre náš štát, ale v podstate pre celý svet, kde sme sa ocitli v situácii, ktorá si vyžadovala riešenie hneď. Nebolo to rozhodnutie hlavného hygienika, ako jednej osoby, bolo to rozhodnutie dotknutých orgánov štátnej správy aj rezortných ministerstiev,“ vyhlásila nová hlavná hygienička.

Novej hlavnej hygieničke sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

„To, ako zle Slovensko zvládalo pandémiu rozhodne nebolo jeho rozhodnutie alebo výsledok len jeho aktivít. Určite oveľa viac k tomu prispelo, v akom zlom stave bol nielen ÚVZ ako taký, aj zdravotníctvo ako také v tom momente, keď pandémia prichádzala na Slovensko,“ skonštatoval virológ z Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa.

Riadenie pandémie preveruje Kotlár

Riadenie pandémie ďalej prešetruje vládny splnomocnenec Peter Kotlár. Aj v piatok podľa neho zasadala komisia odborníkov. O jej zložení nehovorí.

„Pandémia znamená riešenie sedem právnikov po pravej ruke, sedem vedcov a lekárov po ľavej. Ja mám tím odborníkov a snažíme sa to pripraviť preto, aby sa to nezopakovalo a ak sa to zopakuje, aby sme vedeli zodpovedať otázky, ako majú byť správne veci riešené,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre preverenie riadenia COVID-19 Peter Kotlár (SNS).

„Ku všetkým otázkam, ktoré vzniknú, aj k tým, ktoré vznesie alebo ktoré sa vyvinú počas rokovaní, sa postavím maximálne odborne,“ dodal Červeňová.

Líder vyšetrovacieho tímu pandémie chce výsledky oznámiť koncom marca. Tvrdí, že za jej manažovanie by mal niekto niesť zodpovednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko