Na hlavný obsah

Nový zákon o RTVS narazil na odpor aj v zahraničí. Hromadné pripomienky opozície podpísali tisíce ľudí

Osem organizácií žiada MK SR, aby návrh stiahlo.

Nový zákon o RTVS narazil na odpor aj v zahraničí. Hromadné pripomienky opozície podpísali tisíce ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Proti novému zákonu, ktorý zmení fungovanie RTVS, sa postavili aj medzinárodné novinárske inštitúcie. Osem organizácií žiada ministerstvo kultúry, aby nový zákon stiahlo. Opozícia zas vyzbierala tisíce podpisov pod hromadné pripomienky.

Hromadnú pripomienku musí podporiť najmenej 500 ľudí. Potom o nej musí ministerstvo s jej iniciátormi rokovať. Rezort kultúry zatiaľ na otázky neodpovedá. Predseda mediálneho výboru Roman Michelko (SNS) odkázal opozícii, že skresľuje informácie.

„Sme hlboko znepokojení, že tento návrh zákona má umožniť politické prevzatie RTVS a jej premenu na štátnu propagandu v službách vlády. Vyzývame ministra kultúry, aby návrh zákona okamžite stiahol,“ napísali vo výzve medzinárodné novinárske inštitúcie.

Hromadným pripomienkam k pripravovanému zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Mimoparlamentná strana Demokrati vyzbierala pod hromadnú pripomienku vyše 7,5-tisíca podpisov. Opozičná SaS takmer 12-tisíc.

„Veríme, že ministerstvo splní zákonnú povinnosť a my budeme môcť vzniesť všetky naše pripomienky. Len ich možno pripomeniem, odmietnutie návrhu zákona ako celku, riadne medzirezortné pripomienkové konanie bez jeho neodôvodneného skracovania,“ uviedol tímlíder strany SaS pre kultúru René Parák.

„Opozícia extrémne mobilizuje a značne skreslenými informáciami dala na rôzne možné európske inštitúcie scestné informácie, takže toto je ich výsledok práce. My sme to samozrejme očakávali,“ vyjadril sa Michelko.

Rezort kultúry mlčí, koalícia stále nerozhodnutá

Ministerstvo kultúry žiadame o reakciu už niekoľko dní, otázky sme posielali minulý týždeň vo štvrtok (14.) a v piatok (15.), tento týždeň v pondelok (18.) a v utorok (19. 3.). Rezort Martiny Šimkovičovej (SNS) ani raz nereagoval.

V koalícii zatiaľ nemajú ujasnené, akým spôsobom budú schvaľovať zmeny v RTVS. Premiér síce naznačil, že by zákon mohol ísť v skrátenom konaní, dohoda vládnuceho trojlístka zatiaľ nie je.

„Môže byť skrátené legislatívne konanie iba za takých okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak štátu hrozia značné hospodárske škody. Nič z toho nie je naplnené,“ uviedol podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál (SaS).

„Ak by niečo také bolo, išlo by o politické rozhodnutie. Plánovali sme pustiť to do štandardného legislatívneho procesu, takže nemôžem to vylúčiť, ale určite iniciatíva nešla z ministerstva kultúry,“ pokračoval Michelko.

Zmenu názvu odborník nevidí reálne

Zákon okrem iného počíta s tým, že inštitúcia prejde takzvaným rebrandingom, a teda zmenou názvu, loga a celkovej identity. Odhady koalície, že by to malo stáť len 20-tisíc eur sú podľa odborníka nereálne.

Takéto projekty sa pohybujú v desiatkach až stovkách tisíc eur rádovo. Toto bude všetko jednak trvať nejaký čas a bude to podľa všetkého stáť viac ako 20 tisíc,“ odhadol marketingový stratég zo spoločnosti Jandl Jakub Kováč.

V rámci pripomienkového konania, ktoré sa skončilo v utorok, adresovala ministerstvu výhrady aj RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko