Na hlavný obsah

Odborári a železničná spoločnosť sa nedohodli na novej kolektívnej zmluve. Prekážkou nie sú len nízke platy

Na stole je nový návrh.

Odborári a železničná spoločnosť sa nedohodli na novej kolektívnej zmluve. Prekážkou nie sú len nízke platy
Záber z protestu železničiarov pred budovou hlavnej stanice v Bratislave. Foto: RTVS

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa s odborármi nedohodla na novej kolektívnej zmluve. Platnosť starej zmluvy predĺžili zatiaľ do apríla. Problémom sú platy. Odborári na verejných zhromaždeniach vo viacerých mestách upozorňovali aj na zlý stav železníc.

Odborári rokujú s vedením ZSSK o novej kolektívnej zmluve viac ako pol roka. Jeden z návrhov počítal s navýšením miezd o 100 eur od marca a ďalších 100 eur od júla. Nedohodli sa. Na stole je nový návrh.

„Okrem platov by sa kolektívna zmluva dohodla na štyri roky a každý rok by sa už vyjednávalo len o mzdách,“ priblížil predseda Odborového združenia železničiarov František Zaparanik.

Protestom železničných odborárov a ich rokovaniach so ZSSK sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Navýšenie miezd zamestnancov navrhoval aj železničný dopravca. Odborári návrh neprijali. „Zároveň sme sa zhodli na potrebe zavedenia novej mzdovej tabuľky,“ pokračoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Nová tabuľka by mala byť spravodlivejšia a prehľadnejšia. Odborári už v iných bodoch rokovania z časti dosiahli svoje. ZSSK nezvýši fond pracovného času. Zamestnancom nechá aj dovolenku nad rámec zákona. Napriek tomu odborári zvažujú, že pozvú sprostredkovateľa.

„No a potom uvidím, ako sa to posunie a ako sa ľudia potom vyjadria po tomto rokovaní, či budú mať záujem ísť do ďalších krokov alebo nie,“ pokračoval Zaparanik.

Protestné zhromaždenia

Na zlú situáciu v sektore upozorňujú železničiari aj verejnými zhromaždeniami. Po Košiciach, Žiline a Zvolene prišla na rad aj Bratislava. Pred Bratislavskou hlavnou stanicou protestovali nielen za vyššie mzdy. Chceli poukázať aj na zlý stav tratí a nedostatok personálu.

Odborári spísali spoločné vyhlásenie, ktoré odovzdajú ministerstvu dopravy. Železnice Slovenskej republiky rešpektujú ich právo protestovať.

„Uvedomujeme si nie úplne priaznivú situáciu, ktorá je v oblasti železničnej dopravy,“ uviedla manažérka externej komunikácie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Lucia Lizáková. Odborári sa zatiaľ znovu protestovať nechystajú. Chcú počkať, čo prinesie ďalšie kolo vyjednávaní s vedeniami dopravcov aj železníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika