Na hlavný obsah

Vlaky na železničnej stanici v Sekuliach nemá kto vypravovať. Hrozí jej zatvorenie

S úplným zatvorením stanice sa počíta od polovice apríla.

Vlaky na železničnej stanici v Sekuliach nemá kto vypravovať. Hrozí jej zatvorenie
Železničná stanica v Sekuliach. Foto: RTVS

Ak železnice nenájdu iné riešenie, zatvoria v polovici apríla stanicu Sekule v okrese Senica. Išlo by o prvú železničnú stanicu, ktorú by museli zatvoriť pre nedostatok zamestnancov.

Stanicou Sekule prechádza dôležitá medzinárodná trať medzi Bratislavou a Prahou. Denne tu zastaví viac ako štyridsať osobných vlakov. Nemá ich kto vypravovať. Od 15. apríla preto správca trate počíta s úplným zatvorením.

„Chceme dodať, že situácia v železničnej stanici Sekule je stále živá. Stále hľadáme riešenia,“ priblížila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová.

O prípadnom zatvorení stanice zatiaľ dopravcov neinformovali. „V rámci ŽSR nateraz vypravujeme vlaky podľa aktuálne platného grafikonu,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Možnému zatvoreniu železničnej stanice v Sekuliach sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

O zatvorení stanice nevedia ani odborári

Na akútny nedostatok výpravcov a dispečerov na železničných staniciach západného Slovenska upozornili odborári začiatkom februára. O zámere stanicu zatvoriť nevedia ani odborári. Medzi zamestnancami sa šíria správy o čiastočnom zatvorení.

„Táto stanica by sa mala uzavrieť od večera od osemnástej do rána do šiestej. Očakávame, že oblastné riaditeľstvo Trnava nám zašle túto požiadavku na prerokovanie,“ povedal predseda Odborového združenia železničiarov František Zaparanik.

Obec nepozná osud svojej stanice

Obec Sekule zatiaľ aktuálne informácie k osudu jej železničnej stanice nemá. Starosta obce nám do telefónu povedal, že každú informáciu musí prácne zháňať a ŽSR s ním nekomunikujú.

„Upozornili sme ŽSR, že opatrenia, ktoré plánujú, neovplyvnia len obyvateľov našej obce, ale aj ľudí z okolitých obcí Borský Svätý Jur a Kuklov. Pre nich je naša stanica najdostupnejším železničným spojením,“ uvádza sa na webovej stránke obce Sekule.

Okrem personálneho nedostatku je problémom aj obrovský investičný dlh do infraštruktúry. „Keď na to železničiari upozorňujú a tlačia, že je to naozaj zlé, tak to nestačí. Musia na to všetci obyvatelia upozorňovať,“ povedal výkonný riaditeľ Asociácie železničných dopravcov Slovenska Patrik Benka.

Časť odborárov v marci organizuje zhromaždenia, aby upozornila na zlý stav železníc. Druhá časť avizuje spoločné rokovania aj s ministerstvami dopravy a financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko