Na hlavný obsah

Premiéra R. Fica šokovali vyjadrenia britského veľvyslanca na Slovensku

Ten kritizoval postoj vlády k vojne na Ukrajine.

Premiéra R. Fica šokovali vyjadrenia britského veľvyslanca na Slovensku
Premiér SR Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) šokovali vyjadrenia britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera v súvislosti s postojom vlády k vojne na Ukrajine a spochybňovaní podpory mieru na Ukrajine zo strany Západu.

„Predstavte si, že by v Londýne vystúpil náš veľvyslanec a bral by si do úst britskú vládnu politiku a britského premiéra,“ napísal Fico na sociálnej sieti.

Predseda vlády hovorí, že má minimálne dva dôvody, prečo je presvedčený o neúprimnosti Západu v súvislosti s podporu mieru na Ukrajine. Tvrdí, že bývalý predseda britskej vlády Boris Johnson naliehal na Ukrajinu, aby nepodpísala mierovú zmluvu s Ruskom. Zmluva mala garantovať Ukrajine perspektívu EÚ a vojenskú neutralitu.

Zároveň mal mať súčasný britský minister zahraničných vecí David Cameron podľa Ficových slov militantné vystúpenie na pondelkovom samite lídrov EÚ v Paríži.

„A znovu zopakujem, že stratégia Západu využiť vojnu na Ukrajine na ekonomické, vojenské a politické oslabenie Ruska nefunguje,“ dodal.

Diplomat kritizoval vládu

Veľvyslanec Baker vo videu zverejnenom na sieti X povedal, že ho v posledných dňoch prekvapili vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Pripomenul tiež, že Slovensko je súčasťou Západu, vrátane NATO a EÚ.

„Tvrdiť, že my alebo Západ nemáme záujem na mieri, je nesprávne. Je to jednoducho nepravdivé. Povedzme si celkom jasne, že mier sa dá dosiahnuť veľmi ľahko, ak sa Rusko stiahne za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Táto podmienka nie je a nemala by byť kontroverzná. Pán premiér Fico jasne povedal, že Slovensko tieto hranice uznáva,“ pripomenul Baker.

Diplomat sa vyslovil za spravodlivý a udržateľný mier. Ukrajina by sa podľa neho nemala tlačiť na rokovania o prímerí, pretože to by vojnu len zmrazilo a odmenilo ruskú agresiu.

Pripomenul tiež, že samotná Ukrajina zvolala širokú skupinu krajín, aby s nimi na poslednom ekonomickom fóre v Davose prediskutovala dôležitosť spravodlivého a udržateľného mieru založeného na Charte OSN.

Veľvyslanec pripomenul, že aj Fico pred niekoľkými týždňami mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podporil. „Je to Rusko, ktoré neprejavilo záujem o mier,“ zdôraznil Baker.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko