Na hlavný obsah

Prezidentský súboj bude veľmi tesný, myslí si analytik Mislovič. Rozhodujúci môže byť konzervatívny volič

Vyplýva to z volebného modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Prezidentský súboj bude veľmi tesný, myslí si analytik Mislovič. Rozhodujúci môže byť konzervatívny volič
Analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič. Foto: RTVS

Najnovší volebný model, ktorý pripravila agentúra MEDIAN SK exkluzívne pre RTVS, opäť predpokladá veľmi vyrovnaný súboj dvoch prezidentských kandidátov – Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho. V Aktuálne :24 to povedal analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič.

„Výsledky sú tesné v oboch kolách. Každé jedno čiastkové zisťovanie volebného modelu ukazuje, že súboj je veľmi vyrovnaný,“ skonštatoval. V prvom kole by podľa modelu zvíťazil Ivan Korčok. V druhom by sa však napokon prezidentom stal Peter Pellegrini.

Za tým analytik Mislovič vidí väčší úspech Petra Pellegriniho pri oslovovaní národne orientovaných voličov, ktorí by v prvom kole volili Andreja Danka, Štefana Harabina či Mariana Kotlebu.

Ivanovi Koročkovi sa však dlhodobo a efektívne darí oslovovať konzervatívneho voliča, čo môže byť podľa Misloviča kľúčové.

„Konzervatívny volič sa mierne viac prikláňa k Ivanovi Korčokovi, ale vie ho stále osloviť aj Peter Pellegrini. Práve konzervatívny volič bude závažím na miskách váh, ktorému kandidátovi sa podarí získať väčší počet hlasov v prvom kole,“ povedal.

Pellegriniho výhoda

Volebný model ukazuje, že Pellegrini má oproti Korčokovi miernu výhodu. „O niečo ľahšiu úlohu má Pellegrini, keďže je predseda parlamentu. Ľudia ho poznajú. To je mierna výhoda, ale netreba sa na ňu spoliehať,“ vysvetlil Mislovič s tým, že snažiť sa musia obaja lídri prezidentských volieb.

Rozhodujúce podľa neho budú aj predvolebné diskusie a rozhovory. „Sú jedným zo základných prvkov, na základe ktorých sa voliči rozhodujú,“ priblížil. Peter Pellegrini zatiaľ odmietol diskutovať s protikandidátom Ivanom Korčokom.

Podľa Misloviča však Pellegriniho voličov diskusie nezaujímajú tak, ako voličov Korčoka. Preto je ťažké predpokladať, či bude mať Pellegriniho neochota diskutovať s Korčokom nejaký vplyv na výsledok v prezidentských voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko